Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Anne ve Çocuk Diyalogu Nasıl Olmalıdır?

0 1.833

Anne ve çocuk diyalogu çocuğun gelişim suresinden başlayıp tüm hayatı boyunca kişilik ve davranışlarına olumsuz veya olumlu etki eden, en önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle anne ve çocuk diyalogu nasıl olmalıdır? Sorusuna verilecek cevaplar, çocuğun gelişimi için ciddi bir öneme sahiptir.

Baba ile çocuk arasındaki iletişimde yine çocuğun gelişimi üzerinde önemli etkilere sahip olsa da annenin anaç yapısı, çocuk üzerinde çok daha etkileyici bir rol oynamaktadır.

Anne ve Çocuk Diyalogu Nasıl Olmalıdır?

Hitaplar

Çevresine saygılı ve çevresinden saygı gören bir çocuk yetiştirebilmek için, öncelikli olarak çocukla anne arasında kurulacak diyalog aşamalarında hitaplar ilk adım olarak önemli bir yere sahiptir.

Çocuğa yönelik hitapların kesinlikle küçümseyici olmaması be çocuğa duyulan saygının ve sevginin, hitaplar üzerinde de belirtilmesi gerekir. Bu sayede çocuğun kafası, çevresindeki olumsuzluklar nedeni ile daha fazla karışmayacaktır.

Sınırlar Doğru Çizilmelidir

Çocukların anne ve babalarından alacakları eğitim, hayatlarının devamında kişilik ve karakterleri üzerinde en etkili olan eğitim sürecidir. Ancak birçok anne baba çocuğunu rahat bırakma adına, neredeyse sınırsız bir özgürlük tanımaktadır.

Oysaki bu davranış biçimi, çocuk gelişimi için son derece yanlış ve tehlikelidir. Çocuk ile anne arasında ona değer verildiğinin hissettirilmesi ile birlikte, belirli bir sınırın mutlaka çizilmesi gerekir. Bu sınır sadece aşırı özgürlüğün verilmesinde değil, çocuğun çok fazla kısıtlanması durumunda da geçerlidir.

Dengeli Bir Tutum Sergileyin

Onu korumak kollamak ve ona hayatı öğretmek için göstereceğiniz çabayı, mutlaka dengeli bir ölçüde gösterin. Bazı zamanlar uç noktalarda olmak bazen ise fazla ilgisiz kalmak, çocuğun gelecek psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler göstermesine neden olacaktır.

Uzmanlar çocuklara karşı dengeli tutum sergilenmesi halinde, çocuk psikolojisinin daha sağlam bir zemin üzerine kurulacağı konusunda uyarılarda bulunuyor.

Aşırı Korumacı Olmaktan Sakınılmalıdır

Uzmanlar anne ve çocuk diyalogu nasıl olmalıdır? Sorusuna cevap verirken, annelerin aşırı korumacı yapılarına sıklıkla dikkat çekiyor. Ona karşı aşırı korumacı bir yaklaşım içerisinde olmanız, çocukluk çağından itibaren başlayıp ileri yaşlara kadar sorunları çözme konusundaki becerisinin geri kalmasına neden olacaktır. Bu tutum ayrıca onların sorumluluk alma duygusunu köreltecek, sorumluluk almaktan korkmalarını sağlayacaktır.

O Konuşurken Ciddiye Alın

Sağlıklı bir çocuk eğitimi için, onu konuşurken ciddiye alıp bir yetişkini dinliyor gibi dinlemeniz gerekir. Böylece onun kendine olan güveni artacak, ileri de toplum içerisinde etkili konuşma kabiliyeti de artacaktır.

Sertlik Dozajını Ayarlayın

Çocuklara insanın doğasında olarak, yeri geldiğinde kızabilirsiniz. Dünya genelinde eğitimin önemli bir parçası olarak bunu yaparken, ne kadar sert olmanız gerektiğini iyi bilmelisiniz. Kesinlikle kötü söz söylemeden ve şiddet uygulamadan, sizin kızdığınızda yaptığının yanlış olduğunu anlayacak şekilde sert tepki vererek bunu belli edebilirsiniz.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.