Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Sütü Yetersiz Kalan Annelerin Yaşadıkları 7 Psikolojik Durum

0 818

Doğumdan sonra birçok annenin yaşadığı süt kesilmesi durumu ve getirdiği psikolojik durumları ele alacağız bu yazıda. Öncelikle ”anne sütü neden kesilir?” buna bir göz atalım. Süt kesilmesinde, anne beslenmesine dikkat etse bile, hormonal ve duygusal değişiklikler de etkilidir. Bu dönemin baş düşmanlarından biri de stres. Stresten ne kadar uzak kalınırsa bu durum o kadar çabuk atlatılacaktır. Sonuç olarak doğum yapmış annenin olabildiğince rahat ettirilmesi lazım. Şimdi ise sütü kesilen annelerin  yaşadığı psikolojik sıkıntılara bir bakalım:

 

1- YETERSİZ HİSSETME SENDROMU :

Hamilelik gibi sıkıntılı bir sürecin ardından, sütü azalan annenin yetersizlik hissi burada başlar. Bu durum annenin üzerinde ciddi psikolojik tahribatlara yol açabilir. Böyle durumlarda uzman yardımı almak kişinin faydasına olacaktır.

2- SUÇLU HİSSETME :

Yetersiz hissetmenin yanında anneler bu durumda kendilerini suçlamaya başlıyorlar. Halbuki bu annenin elinde olan bir durum değil. Sütün kesilmesi ve azalması gibi durumlarda stres yapmak bu döngünün devam etmesine neden oluyor. Bu dönemde çevreden gelen destek bir hayli önemli.

3- ÖZ GÜVEN ZEDELENMESİ :

Sütün yetersiz olması durumunda anne her durumda eksiklik yaşayacağını düşünüp bebeğine yetersiz kalacağı düşüncesine kapılıyor. Stres ve diğer çevresel faktörler süt miktarını etkiliyor olabilir ve bu kişinin tamamen elinde değildir. Bunun yanı sıra bebeğin ilgi ve şefkate de ihtiyacı vardır. Annenin kendini strese sokup bunları ihmal etmemesi gerekir.

4- ÇEVRE BASKISI :

Bu süreçte yaşanan bir diğer problemse çevre baskısı. Annenin sürekli, ”sütün yetiyor mu?”, ”neden sütün yeterli değil?”, ”şunu yanlış yapıyorsun” gibi söylemlerle karşılaşması daha fazla strese sebep olacak ve bu bebeğe de yansıyacaktır.

5- KURBAN PSİKOLOJİSİ :

Annenin çevresinde gördüğü diğer anne-bebek ilişkileri karşısında kendini bu psikolojiye sokması olası.”Onların sütü yeterken, benimki neden yetersiz?” diye kendine sorması ve kendini  kurban psikolojisi içine sokması kaçınılmaz.

6- ÇARESİZLİK HİSSİ :

Sürecin uzamasıyla birlikte anneler maalesef ki çaresizlik hissine kapılıyor. Durumun çözülemeyeceğini kabullenip kendi kabuklarına çekilirler. Dışarıdan gelen destek bu dönemde çok daha önem arz ediyor.

7- KORKUYA KAPILMA :

Bebeklerine anne sütü veremeyen anneler korkup gerektiğinden fazla endişeleniyorlar. Bebeğin aç kalacağını düşünerek endişeye kapılan anne ne yapacağını bilmez hale geliyor. Bunun yerine mantıklı kararlar vererek uzman bir kişilerden yardım alınması daha doğru olacaktır.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.