Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?

0 988

Anne ve babaların bebek yetiştirmede zorlandığı konulardan birisi bebek banyosudur. Küçük bebeklerin nasıl yıkanacağı, suyun sıcaklığının nasıl olması gerektiği en çok merak edilen konulardan birisidir.

Bu yazı dizimizde size A dan Z’ye bebek banyosu nasıl yaptırılır ?anlatacağız. Başlangıçta zor olan bu süreç alıştıktan sonra hem anne ve babalar açısından hem de bebek açısından eğlenceli bir hale gelecek.

SU SICAKLIĞI: Bebekler anne karnındaki ortamı hatırlatan sudan hoşlanır. Ciltlerinde henüz yağ tabakası oluşmadığı için çok çabuk üşürler. Bu yüzden banyo suyunun sıcaklığına özen göstermelisiniz.

Bebek banyo suyunun sıcaklığı 36-38 derece olmalıdır. Suyun sıcaklığını ölçmek için termometre kullanabilirsiniz.

BANYO SICAKLIĞI: Banyo yaptırdığınız ortamın sıcaklığı ise 22-24 derece olmalıdır.

BANYO SÜRESİ: Bebeği banyo yaptırma süresi 6-8 dakika olmalıdır.  Bebek büyüdükçe bu süreyi biraz daha uzatabilirsiniz.

KÜVEYT DERİNLİĞİ: Bebeği küvette banyo yaptıracaksanız küvetteki suyun derinliği 10 santimden daha derin olmamalıdır. Suyun derin olması bebeğiniz için risk oluşturur.

BEBEK ŞAMPUANI: Yeni doğan bebeklerin gözyaşı salgıları yeterince gelişmemiştir. Bu yüzden göz yakmayan formüllü şampuan kullanmalısınız.

Banyonun Büyümeye Etkisi

Banyo bebeğinize masaj etkisi yaparak rahatlamasını sağlar. Rahatlayan bebekler huzurlu olur ve rahat bir uyku çeker.

Büyüme hormonu uykuda salgılandığı için banyo bebeklerin büyümesine dolaylı olarak katkı sağlar. Bu yüzden bebekleri her gün banyo yaptırmanız bebek gelişimi açısından son derece faydalıdır.

Bebeklere Kolay Banyo Yaptırmanın Püf Noktaları

Bebeğinizi karnı açken ya da beslenmesinden 2 saat sonra yıkayın. Çünkü tok karnına bebeği yıkadığınız zaman bebeğin midesine basınç yapıp kusmasına neden olabilirsiniz.

Sıcak suyun içine soğuk su katarak suyu ılık hale getirin. Suyun sıcaklığını termometre ya da diresek yardımı ile ölçün. Banyoda kullanacağınız eşyaları önceden hazırlayın.

Küvet içine mutlaka bir küvet filesi koyarak bebeğin sert zemine temasını engelleyin. Bebeği yıkamaya vücudundan başlayın. En son baş bölgesini yıkayın. Bebekler ısıyı en çabuk başlarından kaybeder.

Bebeği başından yıkamaya başlarsanız bebeğinizin üşümesine neden olabilirsiniz. Bebeğin başını yıkarken yüz üstü yatırın ve kulaklarına su kaçmamasına özen gösterin.

Banyo yaptırırken yanınızda mutlaka bir yardımcı bulundurun. Bebeği yıkarken birisinin tutması bebek yıkama işini daha az stresli hale getirir.

Bebeğinizi banyoda yalnız bırakmayın. Banyo sırasında şarkı söylemeniz, köpükle oynamasını sağlamanız banyoyu bebeğinize keyifli hale getirir. Bebeği kurulamak için 2 havlu bulundurun.

İlk havlu ile bebeğin vücudunu kurulayıp 2. Havluya bebeğinizi giydirene kadar sarın. Vücuttaki suyu emen ıslak havlu bebeğin hızla ısı kaybedip üşümesine neden olur.

Bebeğinize Banyo Yaptırırken Almanız Gereken Güvenlik Önlemleri

YALNIZ BIRKMAYIN: Bebeğinizi banyoda 1 dakikalık bile olsa asla yalnız bırakmayın. Banyo yaptırmadan önce banyoda kullanacağınız tüm malzemeleri önceden hazır edin. Banyo esnasında çalan kapıya ve telefona bakmayın.

ÜŞÜTMEYİN: Banyo yaptırdığınız odanın kapısını kapalı tutun. Hava akımının olmamasına özen gösterin. Suyun ve odanın sıcaklığını iyi ayarlayın.

Kurulama aşamasında 2 tane havlu kullanın. Yıkama sonrası saçlarını mutlaka saç kurutma makinesi ile kurulayın.

KAYDIRMAYAN KORUYUCU EKLEYİN: Bebeği küvette yıkıyorsanız duş teknesinin altına kaydırmayan koruyucular koyun.

KÜVET DERİNLİĞİ: Küvetin içini 10 santimden daha derin doldurmayın.

UYGUN ŞAMPUAN: Bebeği yıkarken banyo köpüğü kullanmayın. Bebeklerin cildi çok hassas olduğu için banyo köpüğü bebeklerin cildini tahriş edebilir. Bebeği cildine uygun göz yakmayan şampuanlar ile yıkamalısınız.

MUSLUĞA TIPA KOYUN: Bebeğiniz banyoda olduğu süre içinde banyo musluklarına mutlaka tıpa takmalısınız.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.