Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Bebek Gaz Sancısı Kolik Nedir Nasıl Geçer?

0 976

Bebeğinizle evdeki ilk zamanlarınızda sizleri bekleyecek en zorlu konu olan bebek gaz sancısı ve kolik olacaktır. Bebeğinizin karın ağrıları her an başlayabilir ve sizi geceler boyu ayakta tutmaya yeterlidir. Geceleri daha çok tutan bebek gaz sancıları geceleri anne ve babanın bebekleriyle yaşadıkları zor bir zamandır. Bu durumu rahat atlatabilmek için başa çıkma yollarını bilmek gerekir.

Bebek Bağırsak Gazı Nedir

Yeni doğmuş bebeklerin bağırsakları tam gelişmemişdir ve kapasiteleri düşüktür. Bebekler yedikleri yemekleri zor hazmeder. Tek besin kaynakları anne sütü olan yeni doğan bebekler süt emdikçe laktoz tüketmiş olurlar. Laktoz bebeklerin tek karbonhidrat kaynaklarıdır. Laktozu bağırsaklardaki laktaz enzimleri parçalayarak öğütmekedir. Yeni doğan bebeklerin bağırsaklarında henüz laktaz enzimi yeterince yoktur. Bu sebepten dolayı yeni doğmuş bebeklerin çoğunda bebek bağırsak gazı vardır.

Bebek Gazı Nasıl Geçer

Bağırsak gazını önlemek için emzirmeden hemen sonra bebeğin gazı çıkartılmalıdır.

Bebekin süt şekeri olan laktoz zor hazmedilir. Ayrıca bebeğiniz meme emerken acele ederse hava yutabilir ve bu da gaz oluşmasına sebep olur.

1. Bebeğin gazının çıkartılması için en iyi yöntem bebek kucaktayken başı anne omzuna dayanmalı ve sırtına iki kürek kemiği arasına hafifçe avucunuzun içiyle vurmalısınız.

2. Tercih edilebilecek ikinci bir yöntem ise bir koltuğa oturarak bebeğinizi yüz üstü dizinize yatırıp avuç içinizle hafif hafif yine iki kürek kemiği arasına vurulmalıdır.

3. Bir başka yöntem ise bebeğinizi sırt üstü yatırarak bisiklet çevirir gibi bacaklarını hareket ettirebilirsiniz.

4. Ayrıca bebeğinizin karnına hafif sıcak bez koyarak karnını ısıttarak hafif masaj yapabilirsiniz. Masaj yaparken bebek masaj yağları tercih edilmelidir.

Anne kendi gıdalarına da dikkat etmelidir. Sigara, kahve, çay, karpuz, bakliyat, kavun ve mayalı hamurlar bebeğiniziz gazlanmasını tetikler.

Eğer bebeğinizde çok gaz oluyorsa doktorunuza görünmelisiniz.

Kolik Nedir? Kolik ne zaman başlar?

Eğer bebeğiniz iyi besleniyorsa ve bilinen bir sorunu yokken durduk yere ağlıyorsa buna kolik denir. Kolik nedir derseniz kolik olayının bebeğin gaz sancılarıyla bir ilgisi yoktur. Bu iki durum birbirinden farklıdır. Kolik kısaca bebekte devamlı olan bir sinirlilik halidir. Eğer bebeğiniz normalden çok çok fazla ağlıyorsa buna infantil kolik denir. Örnek vermek gerekirse günde 3 saatten fazla durmadan ağlayan bir bebek infantil koliktir.

Kolik ne zaman başlar bilmek isterseniz üç haftalık bir bebekte kolik başlayabilir ve en fazla 3 aylıkken geçer.

Anne ve babayı çok rahatsız eden bir durumdur. Evde özellikle akşam uyku vakitlerinde başlar ve bebek ben burdayım dercesine sizi kendisine ilgisiz bıraktırmaz. Bu durumlar hep bağırsak düzeninde olduğu gibi bebeğin tam anlamıyla gelişmemesinden kaynaklanır.

Bebeklerin beyinleri ilk aylarda çok aktiftir fakat beyin hücreleri aralarındaki bağlantılar daha yeni oluşmaktadır. Bebeklerin beyinler dış etkenlere ve seslere karşı çok hassastır. Yeni bebeklerim beyinleri istesede istemesede her sese ve olaya duyarlıdır. Bir şeyi duymamazlıktan gelemezler. Gün boyunca biriktirdikleri stresi akşam saatlerinde ağlayarak boşaltırlar.

Kolik Nasıl Geçer?

Kolik dediğimiz gibi bebeklerin her şeye duyarlı olmalarından sebep stresli olmalarıdır. Kolik nasıl geçer derseniz bunu atlatmak için bebeğinize hafif müzik dinletebilirsiniz. Sakin yerlerde ufak gezintilere çıkarabilirsiniz. Uzaktan ritmik ses çıakran fön makinası gibi şeyler ile bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.

Eğer bebeğiniz şiddetli kolik krizleri yaşıyorsa bir hekim görüşü almalısınız.

Bebeğinizde gaz veya kolik sancıları varsa sık meme emmek isteyecektir. Bunun nedeni bebeğin meme emerken kendini sakinleştirebilmesi ve mutlu hissetmesidir. Ne yazıkki bu ikilem bebeğinizde bir kısır döngü meydana getirir. Meme emdikçe gazı gelir gazı geldikçe huysuzlaşarak meme emmek ister. Bu kısır döngüyü aşmak ve bebeğinizin bağırsak bebek gaz sancısı ve kolik durumunu geçirmek için doktorunuza danışmanız en iyi yöntem olur.

Kaynak :Moden Bebek Bakımı Dr. Erhan Ateş


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.