Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Bebeklerde Alerji Belirtileri Nelerdir?

0 1.331

Alerji çeşitleri farklı nedenlerle ortaya çıkabilirken, en yaygın görülen alerji çeşitleri arasında besin alerjileri yer almaktadır. Bağışıklık sistemimizin bazen zararlı olmayan besinleri zararlıymış gibi algılaması sonucunda vücudun reaksiyon göstermesine sebep olarak, besin alerjileri ortaya çıkar. Bebeklerde alerji belirtileri nelerdir? Başlığı altında, bebeklerde görülen alerjiler hakkında farklı detaylara yer verdik.

Bebeklerde Alerji Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde en yaygın görülen alerji belirtileri, şunlardır.

  • Kalp atışının zayıf ve hızlı olması
  • Geçici bilinç kaybının oluşması
  • Ses kısıklığının artması
  • Yutkunmada zorluk çekme
  • Nefes darlığı ve hırıltılı nefes alıp vermeye başlamak
  • Başta yüz ve dil olmak üzere, el ve ayak bileklerinde şişlik
  • Mide bulantısına bağlı olarak kusma
  • İshal
  • Kan basıncında düşme

Gibi belirtiler, önemli alerji belirtileri arasında yer almaktadır.

Bebeklerde Alerji Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde görülecek alerjinin nedenleri farklı etkenler olarak ortaya çıkabilmektedir.

Besin Alerjileri

Yukarıda bahsettiğimiz gibi normal zamanda aslında vücut için yararlı olan bir besinin, bağışıklık sistemi tarafından yanlış tanımlanması sebebiyle zararlı bir besin mis gibi vücudun verdiği reaksiyon sonucu ortaya çıkar.  Bu şekilde görülen alerjiler, besin alerjisi olarak adlandırılır.

Bitkisel Alerjiler

Bitkilerin yaydığı polenler, alerji oluşumuna neden olabilir. Hatta bazı bitkilerin kokusunun sürekli solunması, bebeklerde yine alerjiye sebep olabilir.

Hayvansal Alerjiler Ve Toz

Hayvanların tüyleri veya onlardan gelecek damlacık yoluyla, alerjinin görülmesi mümkün olmaktadır. Özellikle hayvanlara bağlı olarak görülen alerjilerde, evcil hayvan beslenmesi tavsiye edilmemektedir.

Bebeklerde Alerji Tedavisi

Alerji tedavisi için etkin bir tedavi yöntemi bulunmasa da tedavideki en büyük kolaylık, alerjiye sebep olabilecek unsurlardan uzak durmaktır. Örneğin hayvanlardan kaynaklı alerji tiplerinde bebek bulunan evde evcil hayvanların beslenmemesi, alerjinin semptomlarının ortadan kalkması adına önemlidir.

Yine bitkisel alerjilerde alerjiye sebep olan bitki yaşam alanından uzaklaştırılmalı, alerjinin nedeni ortadan kaldırılmalıdır. Bebeğe herhangi bir besin kaynağı alerji yapıyorsa, o besin kaynağının veya alerjiye neden olan besin içeriğine sahip diğer besinlerin verilmemesi gerekir.

Diğer yandan doktor tavsiyesi ile alerji tedavisinde kullanılabilecek ilaçlar kullanılarak, alerjinin temel nedeninin ortadan kalkması sağlanabilir. Alerjik reaksiyonlarda bebeğin doktora götürülerek muayene edilmesi önem taşımaktadır.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.