Bebeklerde Egzama Oluşumu Nedenleri Ve Tedavisi
Bebeklerde egzama oluşumu genellikle sulanma, cilt yüzeyinde kabuklanma şiddetli kaşıntıların artması ve kızarıklık gibi çeşitli semptomlar ile ortaya çıkan genel deri hastalıklarından biridir.
Tedavi edilmediği veya tedavisinde gecikme olduğu zamanlar daha farklı komplikasyonların ortaya çıkmasına neden olabilecek egzamanın erken dönemlerde, tedavisi mümkün olmaktadır. Günümüzde çocuklarda görülen tüm deri hastalıklarına bakıldığında, bunun en azından yüzde 20 oranında egzama olduğu görülmektedir.
Bebeklerde Egzama Oluşumu
Bebeklerde görülen egzama türlerine baktığımızda, rahatsızlığın ilerleyiş şekli ve nedenleri dikkate alınarak dörde ayrıldığını görmekteyiz. Seyir ve nedenlerine bağlı olarak bebeklerde egzama çeşitleri şunlardır.
Egzama Çeşitleri
Endojen Egzama
Daha çok bebeklerinin alerjik yakınlarına bağlı olarak görülen egzama çeşitlerinden biridir. Özellikle bebeğinin anne ya da babasının da atopik dermatit rahatsızlığının bulunması, bebekte endojen egzama olma ihtimalini yüzde 70 oranında artırmaktadır.
Atopik Dermatit
Görülenin bebeklerde besin alerjileri, saman nezlesi ve astım gibi rahatsızlıkların görülme ihtimali de yüksektir. Endojen egzama daha çok yüz bölgesinde, dizler, dirsekler ve eller başta olmak üzere, vücudun her yerinde görülebilir.
Exojen Egzema
Bu egzama tipi ise kontak egzama olarak da bilinmekte olup, daha çok dışarıdan deri ile temas kuran kimyasal ya da kimyasal olmayan faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar.
Kronik Egzama
Egzama çeşitleri arasında en yaygın olarak görülen tiplerden biri olan kronik egzama, deride kuruluk, kızarıklık, kabuklaşma ve kaşıntı gibi semptomlar ile birlikte görülmektedir.
Akut Egzama
Kızarıklık ve kaşıntı ile seyreden akut egzama ise, ıslak yaralarla birlikte görülmektedir. Tıpkı kronik egzama gibi, yaygın görülen egzama çeşitleri arasındadır. Aile bireylerinde gıda ve solunum alerjilerinin bulunması durumunda, egzama riski bebeklerde daha fazla olmaktadır.

Bebeklerde Egzama Nedenleri
Bebeklerde egzama oluşumunun nedenleri arasında en yaygın görülenler, şunlardır.
- Yüz bölgesinde sabun, kozmetik yağlar ve kremlerin kullanılması egzama rahatsızlığına neden olabilir.
- Genital bölgede kullanılan bezlerinin kalitesiz olması ile birlikte kimyasal içermesi, yine egzama sebeplerinden biridir.
- Islak mendiller ve vücudun farklı yerlerinde kullanılan kremler
- Elbiselerdeki metal düğmeler
- Terlemeyi önleyici çeşitli ürünler
- Bitki alerjileri
Gibi farklı birçok nedene bağlı olarak, bebeklerde egzama görülmesi mümkündür.
Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın tedavisi, görüldüğü bölgeye ve yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Çocuklarda hafif kaşıntı ve kızarıklıklar ile seyreden egzamalar da krem ve nemlendirici losyonlar, genellikle fayda sağlamaktadır.
Tedavi sürecinde egzama görülen bölgenin yumuşak ve nemli olması önem taşımaktadır. Bunun için kullanılacak kremlerin, sadece doktor tavsiyesi ile kullanılması gerekir.
Bebekleri Egzamadan Korumak İçin Neler Yapılabilir?
Bebekleri egzamadan korumak için, birtakım önlemler almak mümkündür. Özellikle aşağıda verilen örnekleri dikkate almak, bebeğin korunmasında fayda sağlamaktadır.
- Bebeğin cildinin kuru kalmasına dikkat edilmelidir.
- Bebeğinizi özellikle ilk 4 ay boyunca anne sütü ile beslemek önemlidir.
- Pamuklu giysilerin tercih edilmesi, egzama oluşumu için alınacak tedbirler arasındadır.