Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Bebeklerde Gaz Problemi ve Öneriler

0 916

Gaz sancısı problemi bebeklerde sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle akşam vakitlerinde bebeklerde gaz sancısı problemi artmaktadır. 6. haftadan itibaren bebeklerde gaz problemi artabilir. Ancak uzun süre bebeğin huzursuzluğu geçmiyorsa bu durumu ciddiye alıp uzmana danışmakta fayda vardır.

Ebeveynlerin sıklıkla doktora başvurduğu konulardan birisi de bebeklerdeki gaz sancısı problemidir. Bebeklerin yüzde 25 oranındaki kısmı bu problemi yaşamaktadır. Bebeklerin sindirim sistemleri yetişkinlerinki gibi gelişmiş olmadığından gaz problemi yaşamaları gayet doğaldır. Yedikleri besinleri sindirmek yetişkinlere göre zor olabilmektedir. Bebeğinizin gaz sancısı problemi yaşadığı gün sayısı haftada 3’ü geçiyorsa ve günün büyük bir kısmında huzursuz oluyorsa doktora danışmakta fayda olacaktır.

Gaz sancısı belirtileri nelerdir?   

Yaklaşık olarak doğumdan sonra ilk bir ay içinde bebeklerin ağlama krizleri başlar. Bu ağlamalar, bebekler 3 ayı doldurduğunda yavaş yavaş azalmaya ve ortadan kaybolmaya başlamaktadır. Gaz sancısı problemi yaşayan bebeklerde bu ağlamalar farklılaşmaktadır. Eğer bebeğiniz uzun süreli ağlama nöbetleri yaşıyorsa, ağlarken bacaklarını karnına doğru çekiyorsa ve karnında sertlik varsa gaz sancısı probleminden söz edilebilir. Bebekler böyle durumda emmeye daha fazla ihtiyaç duyarlar. Ancak bu emme durumu uzun sürmez ve bebek rahatlamak isterken daha fazla ağlamaya ve acı duymaya başlar.

Gaz sancısı problemini azaltmak için

Bebeklerin her beslenmesinden sonra mutlaka gazı çıkartılıp rahatlatılmalıdır.

Biberon veya emzik kullanan bebeklerin hava yutmamasına dikkat edilmelidir.

Anne sütüyle beslemeye özen gösterilmelidir. Anne sütüyle beslenen bebekler, hazır mama ile beslenen bebeklere göre daha şanslıdır.

Doktoruna danışarak bitki çayları vermek bebeği rahatlatabilir. Ancak mutlaka doktor kontrolünde verilmelidir.

Emziren anneler de beslenmesine dikkat etmelidir. Gaz yapan baklagiller, baharatlar, çay-kahve gibi gıdalardan özellikle kaçınmalıdır.

Ebeveynler bebeklerin gaz sancısı geldiğinde endişelenmeden sakin bir tavırla bebeklerini rahatlatmalıdır. Kucakta hafifçe sallamak, gezdirmek ve konuşmaya çalışmak iyi gelebilir.

Bebeğin karnına ılık bir havluyla masaj yapmak bebeğin gaz sancısını hafifletilebilir.

Daha etkili çözüm yolları için ebeveynler doktorlarına danışabilir. Her bebeğin gaz sancısı şiddeti farklı olacağından tedavi yolları da farklılaşacaktır.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.