Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Bebeklerde İshal Neden Olur, Nasıl Geçer?

0 1.787

Yetişkinlere göre tamamen farklı bir beslenme yapısına sahip olan bebeklerde, ishal oluşumu daha sık olmaktadır. Peki, bebeklerde ishal neden olur, nasıl geçer? Bu soruların cevabını ve bebeklerde ishal sorunuyla alakalı merak edilenleri sizler için derledik.

 Bebeklerde İshal Neden Olur?

İshal; Tüm insanların sindirim kanalları üzerinde var olan elektrolit ve sıvı dengesinde yaşanan bozulma sebebiyle ortaya çıkarak, dışkının daha sulu bir kıvama gelmesiyle birlikte tuvalete çıkma ihtiyacını artıran sağlık sorunlarından biridir. İshal ile birlikte tuvalete çıkma ihtiyacı arttığı gibi, hiç beklenmedik anda olabilmektedir.

Bebeklerde görülen ishal ile yetişkinlerde görülen ishal arasında tanım olarak, herhangi bir fark bulunmamaktadır. Ancak bebeklerde sindirim kanalındaki elektrolit ve sıvı dengesinin bozulma durumu, daha farklı etkenlere bağlı olarak görülebilmektedir.

Bebeklerde ishal neden olur? Sorusunun cevabına dönecek olursak, temel neden olarak beslenme alışkanlıklarını gösterebiliriz. Cevabı biraz daha açacak olursak da, şunları diyebiliriz.

  • Alerjik sebepler
  • Beslenme bozuklukları
  • Gıda zehirlenmeleri
  • Bağırsaklarda görülen enfeksiyonlar
  • Süt içen bebeklerde süt yapısının bozuk olması
  • Yaşa uygun olmayan besinlerin tüketilmeye başlanması
  • Sindirim sistemini etkileyen besinlerin fazlaca tüketilmesi
  • Çeşitli ilaçların kullanılması ve hastalıkların tedavi süreci
  • Hava şartlarına göre uygun olmayan kıyafetlerin giyilmesi

Bebeklerde ishal nedenleri arasında en sık görülenleridir.

Bebeklerde İshal Nasıl Geçer, Neler Yapılmalıdır?

Bebeklerde ishalin geçmesi için, öncelikle beslenme düzeni ve hava şartlarına göre kıyafet seçimine dikkat edilmesi gerekir.

Bebeğin ek besin almaya henüz başlamadığı dönemlerde, emzirme sıklığı ishal problemi için önemli bir faktördür. Bebeklerin anne sütü ile yeteri kadar sıklıkla beslenmesini sağlamak, anne sütünün koruyucu özelliği ile bebekler için son derece faydalıdır. Bu yüzden mutlaka anne sütü ile beslenmeye belirli bir süre devam edilmeli, bebeğin ihtiyacı olan tüm besin kaynaklarını anne sütünden alması sağlanmalıdır.

Sıvı dengesinin sağlanması da, bebeklerde ishal nasıl kesilir? Sorusuna verebileceğimiz cevaplardan biridir. Bebeğiniz ek gıdaya geçmemiş olsa bile, daha önceden iyice kaynattığınız suyu ılıttıktan veya soğuduktan sonra, bebeğinize azar azar vermeniz faydalı olacaktır. Sıvı canlı sağlığı için oldukça önemli olup, sindirim sistemi bozukluklarının önlenmesinde de faydalıdır.

Bebeğinizin ek besin almaya başlamış olması halinde, lifli gıdalar verebilirsiniz. Bebeğin yaşına göre kayısı gibi meyveler vererek, lifli gıdalarla dışkının daha koyu kıvama gelmesi sağlanabilir.

Ek besin alan bebeklerde yoğurt, çorba ve asit oranı az taze sıkılmış meyve sularının kullanılması da faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra hava şartlarına uygun kıyafetlerin giydirilmesi de, faydalı olacaktır. Havanın soğuk olması durumunda aşırı kalın ve sık kıyafetler yerine, koruyucu etkisi olan kıyafetlerin az giydirilmesi daha sağlıklıdır.

Doktorunuza Başvurun

Evde alabileceğiniz önlemler bulunsa da, bebeklerde ishal durumu farklı bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Bu yüzden her şeyden önce mutlaka doktora başvurulmalı, doktor tavsiyesi üzerine hareket edilmelidir.

Bebek sağlığı üzerine paylaştığımız içerikler, tamamen bilgi verme amacı taşımakta olup tavsiye olarak görülmemelidir. En doğru tedavi yöntemleri için, mutlaka doktora başvurulmalıdır.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.