Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Bebeklerde Kalça Çıkığı Neden Olur?

Bebeklerde Kalça Çıkığı Tedavisi

0 1.062

Bebekler bizim ilk göz ağrımızdır ve onların sağlıklarının iyi olması, bizler için çok önemlidir. Bebeklerde ortaya çıkabilen çok sayıda sağlık problemi vardır. Bu problemlerden bazıları, bebeğin kemik ve eklemlerinde yaşanabiliyor. Bebeklerin en sık yaşadığı kemik ve eklem problemlerinin başında kalça çıkığı gelmektedir. Bebeklerde kalça çıkığı, günümüzde birçok bebekte görülebilen ve eklemlerin uyluk kemiğiyle tam olarak birleşmemesi sonucunda ortaya çıkabilen bir problemdir. Bebeğin hareketlerinde ciddi sorunlar yaşamasına neden olan kalça çıkığı probleminin detaylarına bir bakalım.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Olur?

Bebeklerde yaşanan kalça çıkıklığının neden ve nasıl olduğu çok merak edilmektedir. Bu sorunun temel sebebinin kalça ekleminde yaşanan gelişim eksikliği olduğu bilinmektedir. Yani kalça çıkığı olan bebeklerin çok büyük bir bölümünde kalça eklemi gelişmemiş veya az gelişmiştir. İnsan fizyolojisinde uyluk kemiği ve kalça, femur adı verilen yuvarlak bir noktada birleşmektedir. Kalça çıkığı yaşayan bebeklerde Femur noktası, eklemin soket ismindeki kısma yerleşmemekte ve dışta kalmaktadır. İşte bu eklem sorunuyla birlikte bebeğin hareketinde çeşitli problemler ortaya çıkar.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Neden Olur?

Bu konuda yoğun araştırmalar yapılsa da bebeklerde yaşanan kalça çıkığının altında yatan net sebep ortaya çıkmaktadır. Buna karşın çok sayıda farklı neden olabileceği de ortaya çıkmıştır. Bu nedenlerin başında anne veya baba da yaşanmış kalça çıkığıdır. Ebeveynler veya aile içerisindekilerden biri eğer kalça çıkığı yaşamışsa, bebeğin de yaşaması oldukça olasıdır. Diğer taraftan çoğul gebeliklerde de kalça çıkığı oluşma ihtimalinin yüksek olduğu üzerinde durulmaktadır. Öte yandan yanlış şekilde kundak işlemi yapılmış olması da kalça çıkığını tetikleyebilir.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bebeklerde kalça çıkığı sorununun en çok etki ettiği nokta, bebeğin hareketleridir. Eğer bebeğinizde emekleme, oturma ve yürüme gibi temel ve önemli kaba motor hareketlerinde bir yavaşlık veya gerilik gözlemliyorsanız, bunun sebebi kalça çıkığı olabilir. Bebeğinizin iki bacağının benzer boyutlarda olmaması da yine kalça çıkığından kaynaklanabilir. Diğer belirtiler ise şu şekildedir:

  • Kalça ekleminde hareket sırasında duyulan tıklama sesi,
  • Yürüme sırasında yaşanan anormal aksamlar,
  • Kalça ve bacak derisindeki olağandışı kalıntılar,
  • Bebeği hareket ettirirken sürekli ağlaması gibi nedenler de kalça çıkığı belirtisi olabilir.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır?

Kalça çıkığından şüphelenen ebeveynlerin bunu nasıl tespit edebileceği konusunda kafalarında soru işaretleri bulunmaktadır. Bebeklerde kalça çıkığı testi için yapabileceğiniz birkaç gözlem bulunmaktadır. Bunların başında kalça ekleminde gevşeklik hissedilmesi geliyor. Eğer bebeğin altını değiştirirken veya bezlerken, kalça kısmında bir gevşeklik hissediyorsanız bunun sebebi kalça çıkığı olabilir. Diğer yandan bebeğiniz doğum sırasında eğer makat pozisyonunda doğmuşsa, bu da kalça çıkığı için güçlü bir sebeptir.

Bebeklerde kalça çıkığı testi için gözlemler yapabileceğiniz gibi tıbbi yöntemler kullanarak da hızlıca tespit yapabilirsiniz. Öyle ki, çok eski zamanlardan bu yana yapılan kalça ultrasonu testi sayesinde çok net ve hızlı bir şekilde bebeğinizde kalça çıkığı olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Ultrasonografi işleminde eklem ve kalçanın şekli ve yapısı detaylı olarak incelenerek bir anormallik olup olmadığına bakılır ve yapılan incelemeler sonucu da bir rapor hazırlanır. Bebeklerde kalça çıkığı ultrasonu değerleri, uzman bir hekim tarafından kapsamlı şekilde incelenerek çocuğunuzun kalça çıkığı olup olmadığına dair bilgi verilir.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Tedavisi

Bebeklerde yaşanan kalça çıkığının tedavisinde bebeğin yaşı oldukça önemlidir. Zira eğer bebeğin yaşı 0-6 ay arasıysa, atel gibi bazı araç ve gereçlerle kalça çıkığına karşı önlemler alınır ve sorun çözülmeye çalışılır. 6. Aydan sonra ise cerrahi yöntemler değerlendirilir. Kalçayı tekrar yerine yerleştirmek için bebeklerde kalça çıkığı alçı tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi yöntemini uygulaması gereken kişiler bebeklerde kalça çıkığı tedavisi ne kadar sürer sorusunu sormaktadır. Bu sorunun tam olarak net bir cevabı olmasa da alçının en az 6 hafta kalması gerekmektedir. Bu süre, kalça çıkığının seviyesine göre daha da artabilmektedir.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.