Bebeklerde Kusma Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerde kusma nedenleri, farklı birçok etkene bağlı olarak görülebilir. Bazen geçici rahatsızlıklar sebebiyle görülen kusma, bazen ise kalıcı veya uzun süreli bir rahatsızlığın etkisiyle görülür.
Bebeklerde Kusma Nedenleri
Doğumsal Metabolik Hastalıklar
Enzim eksikliği nedeniyle meydana gelen doğumsal metabolik hastalıklar nedeniyle, bebeklerde yoğun bir şekilde kusma görülebilir. Bu tip kusmalarda idrar ve kan testleri yapılmakla birlikte, karaciğer veya kemik iliği biyopsisi gibi yöntemler kullanılarak metabolik hastalıkların neden olduğu kusma için daha rahat tanı konulabilmektedir.
Enfeksiyonlar
Bebeklerin karşılaşabileceği bütün bakteriyel ve viral enfeksiyonların, bebeklerde kusma nedenleri arasında yer aldığı bilinmektedir. Ancak her enfeksiyonun kusma ile sonuçlanacağını söylemek yanlış olacaktır.
Özellikle idrar ve sindirim sistemi enfeksiyonları, enfeksiyonlara bağlı olarak kusmanın temel nedenleri arasında yer almaktadır.
Reflü
Bebeklerde sıklıkla görülebilecek reflü rahatsızlıkları, kusmaya sebep olabilir. Hatta bebeklerde reflü nefes problemi ve morarma gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkarak kendini gösterebilir.
Reflüye bağlı olarak görülebilecek kusma daha çok geçici olup, mide ile yemek borusu arasındaki mide kapakçığının henüz tam olarak olgunlaşmaması sebebiyle görülür.
Bebeğin yaşının ilerlemesi ile birlikte farklı bir sağlık problemi yoksa bu kapakçık olgunlaşarak reflü problemi ile birlikte buna bağlı olarak kusma problemi de, ortadan kalkacaktır. Reflüye bağlı olarak görülen kusmalarda mide içeriği daha yoğun olurken, genellikle yemeklerden sonra görülür. Bebek reflüsü belirtileri arasında kusma ilk sıralarda yer alsa da, her reflü rahatsızlığında kusma görülmeyebilir.
Mide Kapısı Darlığı
Mide kapısı darlığı rahatsızlıkları, bebeklerde daha çok fışkırarak kusmaya sebep olmakta ve bu şekilde belirti vermektedir. Genellikle 2 veya 3 haftalık bebeklerde daha sık görülen doğuştan mide kapısı darlığı sebebiyle oluşan kusmalar, doğumsal rahatsızlıklar arasında yer almaktadır.
Bağırsağın bir bölümünün gelişmemiş olması, bağırsak tıkanıklıkları ve yemek borusu problemleri gibi nedenlerle ortaya çıkabilecek farklı tıkanıklıklar, mide kapısı darlığına neden olabilmektedir. Genellikle tedavi edilen bir rahatsızlık olsa daha, mide kapısı darlığı çok nadiren de olsa tedavi edilememektedir.
Gelişmemiş Bağırsak Yapısı
Bağırsakların anormal bir şekilde gelişmemiş olması daha, bebeklerde kusmanın nedenleri nelerdir? Sorusuna verilebilecek önemli cevaplardan biridir. Bağırsak yapısının gelişmemiş olması sebebiyle sindirim sistemindeki sorunlar daha ileri seviyeye taşımakta ve mide içeriğinin tekrar ağza gelmesi gibi sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Organların Göğüs Kafesinde Fıtıklaşması
Karın ya da göğüs kafesi çevresinde bulunan organların işlevlerini tam olarak yerine getiremez gerek fıtıklaşması, kusmaya neden olabilmektedir. Özellikle sindirim sistemi organların da görülecek fıtık problemi, kusmanın temel nedenlerinden biridir.
Kusma Sorununu Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler
Bebeğin kusma sorununu azaltmak için, bazı yöntemler uygulanabilir. Ancak her şeyden önce en büyük öncelik, mutlaka doktor kontrolüne giderek muayene olmaktan geçmektedir. Doktor kontrolü ve sonrasında tavsiyesi üzerine atılacak adımların yanı sıra, kusma sorunu azaltmak için şunlar yapılabilir.
- Beslenme esnasında bebeğin fazla hava yutmasını engellemek için, biberonla beslenen bebeklerde biberonun eğik olması gerekir. Özellikle emzik kısmının dolu olması, bebeğin hava yutması engelleyecektir.
- Bebeğinizi yatırırken önce sol tarafına ve sonrasında da sağ tarafına yatırmanız, kusma problemini önlemek için faydalı olabilir. Bebek düz bir şekilde yatırılmalı ve kusmayı önlemek için altına yastık koyulmalıdır.
- Emzirmenin ardından bebeğin gaz çıkarmasını beklemek faydalı olacaktır. Ayrıca bebeğin karnı doyduktan sonra, sallamak kusma görülmesine neden olabilir.
- Bebeğe verilen mamanın koyu olması da, yine alınabilecek önlemler arasındadır. Sıvı haldeki mamalar, yukarıda sayılan nedenlerden dolayı mide içeriğinin bebeğin ağzına gelme ihtimalini artıracaktır.