Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Bebeklerde Reflü Nedir, Neden Oluşur?

0 2.259

Daha çok orta yaş ve üzerinde yaygın olarak görülen reflü rahatsızlığı, bebeklik dönemlerinde de yaygın sayılabilecek oranda görülebilmektedir. Bebeklerde reflü nedir? Sorusunun cevabı ile birlikte, bebeklerde reflü neden oluşur? Sorusuna ve bebek reflüsü hakkında diğer detaylara aşağıda yer verdik.

Normalde bebeğin ilk 6 ayından sonra kendiliğinden düzelen bebek reflüsü, kimi bebeklerde daha uzun sürmekte 18 aya kadar devam edebilmektedir.

Bebeklerde Reflü Nedir?

Bebek reflüsü ile yetişkinlerde görülen reflü arasında, fazlaca bir fark yoktur. Bebeklerin genel beslenmeleri daha çok süt ve benzeri sıvı ağırlıklı besinlerden oluşurken yetişkin beslenmesinde katı yiyeceklerinde tüketilmesi, mide içeriğinin ağza gelmesiyle birlikte bebeklerde sıvı olurken, yetişkinlerde sıvı ve katı şekilde olmaktadır.

Reflü bilindiği üzere, midenin yemek borusunun alt kısmı arasında bulunan bağlantı noktasında yer alan mide kapakçığının, işlevini tam olarak yerine getirememesi nedeniyle görülen bir sorundur. Mide kapakçığının en temel görevlerinden biri, mide içeriğinin yemek borusuna tekrar kaçmasını engellemesidir. Özellikle mide asidi, bu kapakçığın sorunlu olduğu durumlarda yemek borusuna ve hatta ağza kadar kaçarak göğüs ve boğaz kısmında ekşimsi bir tatla birlikte yanma hissedilmesine neden olmaktadır.

Bebeklerde görülen reflü sorununda da durum aynıdır. Ancak bebek beslenmesinin temel unsuru sıvılar olduğu için, bebeklerde mide içeriğinin ağza gelme durumu daha sık yaşanmaktadır.

Bebeklerde Reflü Neden Oluşur?

Bebeklerde görülen reflünün nedenleri, yetişkinlere göre biraz daha farklıdır. Yetişkinlerde doğrudan mide kapakçığının işlevini kısmen kaybetmesi sonucu ortaya çıkan rahatsızlık, bebek ve çocuklarda ise daha çok bu kapakçığın yeterince gelişmemesine bağlı olarak görülmektedir. Çok nadiren de olsa kalıtsal sayılabilecek bozukluklardan dolayı da bebeklerde reflü rahatsızlığı görülebilmektedir.

Bebek Reflüsü Belirtileri Nelerdir?

  • Uzun süren ve sıklıkla tekrar eden huzursuzluk halleri
  • Aç olmasına rağmen emmekten uzak durur
  • Karnı doyduktan sonra sırt üstü yatınca hırıltılı sesler çıkarabilir
  • Beslenme esnasında asabilik yaşayabilir
  • Sık bir şekilde ağız dolusu kusar

Özellikle emzirme esnasında, bebeğin ağzına kusmuk gelmesi reflü olarak algılansa da bunun tek başına reflü belirtisi olduğunu söylemek mümkün değildir. Çünkü bebek beslenme esnasında yutkunduğu ve yarı yatar pozisyonda olduğu için, açılan mide kapakçığından mide içeriğinin bu esnada gelmesi normaldir.

Bebek Reflüsü Nasıl Geçer?

Bebek reflüsü özellikle ilk yıl için endişe edilebilecek bir durum değildir. Ancak bu süreçte reflünün ve etkilerinin azaltılması için, bazı hususlara dikkat etmek yararlı olacaktır. Bunun için yapmanız gerekenlerden bazıları şunlardır.

  • Henüz anne sütü ile beslenen bebeklerde emzirme süresi kısaltılmalı, ek gıdaya geçen bebeklerde ise daha az ek gıda verilmelidir.
  • Bebeği özellikle beslenmeden sonra sırt üstü düz bir şekilde yatırmak, mide içeriğinin geri kaçmasına neden olabileceği gibi yüzüstü yatırmakta aynı sonucu verecektir. Bebeği sırt üstü yatırırken göğüs kısmı hafif yüksekte kalacak bir pozisyonda yatırmak, kusmanın önüne geçecektir.
  • Biberonla beslenen bebeklerde, emzik ucunun ideal olması önemlidir. Emzik deliğinin büyük olması bebeğin hızlı beslenmesine ve dolayısıyla reflü sorununun artmasına neden olacaktır.
  • Bebeklerde reflü tedavisi için, anne sütü en ideal besin kaynağıdır. Mümkün olduğunca anne sütü ile besleyerek, reflü sorununu ve etkilerini en aza indirebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.