Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Bebeklerde Yumurta Alerjisi ve Nedenleri

0 831

Bebeklerde sıkça görülen alerjilerden biri de yumurtaya karşıdır. Ortalama on aylık bebeklerde ortaya çıkan ve yumurtaya karşı hassaslık gösteren bu durum, ek gıda yoluyla beslenen bebeklerde daha sık görülmektedir.

Anne sütüyle beslenen bebeklerde daha az ortaya çıkmaktadır. Yumurta her gıdayla birleştirilebilir bir yiyecek olduğundan alerjinin tespit edilmesi oldukça güçtür. Alerji dikkate alınmalıdır, hafif sonuçları olabileceği gibi ciddi boyutlara ulaşabilir.

Yumurta Alerjisi Neden Olur?

 

Yumurta, anne sütünden sonra gelen en büyük protein kaynağıdır. Özellikle yumurta hem tek başına hem de birçok gıdanın birleşiminde kullanılabilecek bir gıda çeşididir. Bebeğin bağışıklık sistemi herhangi bir neden ötürü yumurta proteinlerini zararlı olarak algılar.

Tüm zararlı enfeksiyonlara karşı gösterdiği savaşı yumurta proteinlerine de gösterir. Bu tepkime sonucunda da yumurta alerjisi ortaya çıkar. Özellikle yumurtanın akına karşı bir reaksiyon görülmektedir. Nadiren de olsa yumurta sarısına karşı da karşı bir saldırı başlayabilir.

Bebeklerde Yumurta Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

 

Yukarıda da belirttiğimiz üzere özellikle ek gıdaya geçişlerde ortaya çıkan bir alerji türüdür. Cilt problemleri yumurta alerjisinde çok fazla görülür. Kaşınmaya sebep olan kırmızı noktacıklar halinde kendini gösterebilir.

Bebek rahatsız hissedip vücudunda çiziklere neden olabilir. Yumurta yedikten sonra ortaya çıkan ateş, kusma veya ishal gibi belirtiler de yumurta alerjisini işaret edebilir.

Anafilaksi denilen ve aniden ortaya çıkabilen alerjik reaksiyonlar nedeniyle bebeğinizin sağlığı çok ciddi bir şekilde etkilenebilir. Anne sütü çok önemlidir ve çocuğun belirli bir yaşa kadar anne sütüyle beslenmesi gerekmektedir.

Eğer sütünüz yoksa, doktorunuzun tavsiyesiyle ek gıda yoluyla bebeğinizi besleyebilirsiniz.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.