Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Birinci Ay Hamilelik

0 1.065

Tebrikler artık sizde anne adayısınız. Birinci ay hamilelikte dışarıdan hamile olduğunuz belli olmasa da siz çok iyi biliyorsunuz ki artık hamilesiniz. Vücudunuz her yeni gün bebeğinize hazırlanmaya başlıyor. Vücudunuz da değişiklikleri hafta hafta gözlemleyebileceksiniz. Psikolojik olarak da gebelikte her hafta sizi yeni bir duygu ve hayata bakışa yönlendirecek. Tasalanmadan 9 ay sürecek bu kutsal sürenin tadını çıkarmaya çalışın.

Çoğu gebe anne hamileliğini ay ay takip etse de doktorunuz ve hastanede ki hemşireler hep haftalık olarak hamileliği kontrol etmektedir. Ortalama 40 hafta sürer, fakat hamilelik hesaplamaları son adet tarihinizin ilk gününden hesaplanır. Durum böyle olunca adet tarihinizden iki hafta sonra yumurta atılmasıyla hamile sayılırsınız ve kesin olarak hamileliğiniz başlangıç tarihi 3.haftanız olur. Biraz zor bir hesaplama olsa da kafanızı karıştırmamalısınız. İlerleyen haftalarda ve aylarda her şey rayına girmiş olacak.

Onuncu haftada bebeğinizin kalp atışını dinlediğiniz de haftalar kafanızda yer etmeye başlayacak hesaplama karışıklığı bitecektir.

10.Hafta : Kalp Atışı

1 – 13 Hafta Arası : Birinci trimester

14 – 27 Haftalar Arası : İkinci trimester

28 – 40 Haftalar Arası : Üçüncü trimester

 

Hamilelik Sürecinde Zaman Tanımlamaları

  • Hamilelik Haftası: Son adet zamanınızın ilk günüdür. Doktorlar hamileliğinizi bu günden hesaplar. Genelde hamilelik süresi 40 haftadır.
  • Yumurtalama Haftası: Döllenmenin gerçekleştiği haftadır. Hamileliğinizin ilk günü olarak bilinir. Süresi 38 haftadır.
  • Trimester: Hamileliğin her üç ayından bir trimester olur. Yani 3 trimester olmaktadır.
  • Takvim Ayı: 28 günden oluşan 10 takvim günü olarak bilinir.

Birinci Aylık hamilelikte neler olur?

Hamilelik süresi bir çok değişimler ve anılarınızın olacağı kesindir. Belkide mide bulantılarınız şimdiden başlamış olabilir. Semptom adı verilen  vücudunuzdaki değişiklikler her hamileye göre değişebilmektedir. Kimi anne adayında gaz çıkarma, mide bulantısı çokken kiminde ise unutkanlık meydana gelmektedir.

Her ay değişik çeşitli semptomlarla karşılaşmanız kaçınılmazdır. Çoğu hamilelik semptomları 6. haftada görülmeye başlar. Unutulmamalıdır semptomlar ki her kadına göre farklılık gösterebilir. Ciddi bir değişiklik gözetlerseniz mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Bebeğinizin meydana gelip büyüyeceği plesantanız hamileliğiniz ilk günleride başlar ve ilk trimesterın sonuna kadar bu yapılanma devam eder.

Vücudunuzda ki kan seviyesi olduğundan daha fazladır. Hormonlarınız ilk aylarda tavan yaparak en yüksek seviyelere ulaşmıştır.

Kalp atışlarınız her zamankinden daha hızlı atmaktadır. Metabolizmanızın fazla çalışmasıyla birlikte, kan şekeriniz bu ilk aylarda hep düşük seyreder.

Gebelikte ilk aylarda vücudunuzu yormadan, bol bol istirahat etmek sizin için faydalı olacaktır. Her zaman kendi başınıza yaptığınız işlerinizi eşinizden yardım isteyerek biraz nazlanmalısınız.

Akşamları kendinize zaman ayırarak rahatlamaya çalışmalı ev işlerinden ve kalabalıktan uzak durarak enerjinizi toparlamaya çalışmalısınız.

Sık sık uyumayı tercih etmelisiniz. Geceleri daha erken yatağa giderek bir saat bile fazla uyuyabilmeniz sizin için faydalı olacaktır. Eğer çalışan bir anne adayıysanız iş yerinde öğlen molalarında işinize yakın yerlerde yemek yemek yiyerek zamandan tasarruf edebilirsiniz. Geri kalan zamanınızda iş yerinizde istirahat edebilirsiniz.

Birinci Ay Hamilelikte Fiziksel Değişiklikler

İmplantasyon

Hamilelikte kahve rengi akıntı yumurtanın döllenmesiyle birlikte rahminize yerleşen yumurtanız yaklaşık 5 ila on gün arasında ufak bir kahverengi kanama yapmaktadır. İç çamaşırınızda fark edebileceğiniz koyu kahve rengi akıntı damlaları hamile kadınlardan %40 da görülmektedir. Bu kanamaya implantasyon adı verilmektedir. Yoğun veya şiddetli bir kanamanız yoksa endişelenmemlisiniz.

Eğer vajinanızda enfeksiyon varsa veya tahriş olmuşsa da hafif kanama yapabilir. Endişelenilecek bir durum olmayıp doktorunuzun tedavisiyle düzelecektir.

Göğüşlerde Değişiklikler

Yeni hamile kalan annelerin en çok yakındıkları durumlardan biri olan göğüslerdeki değişikliklerdir. Hassasiyet kazanan göğüslerde dolgunluk,ağırlık, sızlama, meme uçlarında ve çevresinde koyulaşma görülür. İlerleyen sürelerde ise hamilelikte memelerin büyümesi çok sık rastalan bir durumdur.

Sık dirara çıkmak

Sık idrara çıkmak hamileliğin başlarında ve son ayarında çok sık görülmektedir. Rahmin büyümesi ve şekil değiştirmesiyle irlikte bir çok iç organınınız değişikliğe maruz kalmaktadır.

Yorgunluk hali ve kendini güçsüz hissetme

Hamile kaldığınızdan beri kendinizi halsiz hissedebilirsiniz. Sabahları yataktan çıkmak size işkence gibi mi geliyor? Dışarı çıktığınızda veya işe gittiğinizde biran önce ve dönüp kendinizi yatağa mı satmak istiyorsunuz? İşte bunlar hamilelikte ilk aylarda çok sık rastlanan durumlardır. Dışarıdan fark edilmese de içeride bebeğiniz için büyük bir hazırlık yapılmaktadır.

Mide bulantısı

Hamilelikte mide bulantısı her hamile 4 kadından üçünde görülmektedir. Yapılan araştırmalarda tam olarak mide bulantısına neyin sebep olduğu anlaşılmamıştır. Gözlenen durumlarda ise ilk aylardaki yüksek östrojen, reflü, sindirim sistemindeki değişimler ve koku almadaki hassasiyetin bulantıya sebep olduğu belirlenmiştir. Yine yapılan araştırmalarda ilk kez hamile kalan gebelerde mide bulantısı daha fazla gözlenmiştir.

Mide bulantısını önlemek için sabah erken hafif kahvaltı yapmanız size yardımcı olacaktır. Midenizi çok boş bırakmamalısınız. Hatta sabah yataktan kalmadan önce ağzınıza ekmek gibi ufak bir dilim atmak işinize yarayacaktır.

Mide bulantısını önlemek için yine akşam geç vakit yemek yemek size faydalı olacak ve gece boyunca mideniz çok boş kalmayacaktır.

Yemeklerinizi az yağlı ve hafif yemeklerden seçin. Sık ve az yemek yemeli, sık sık atıştırmalıklarla midenizin boş kalmasını önlemelisiniz.

Yemeklerinizi çok sıcak yememlisiniz.

Bol bol da su içmeyi unutmayın.

Zencefil mide bulantısına iyi gelecektir. Yemeklerinizde biraz zencefil kullanabilirsiniz. Ayrıca zencefil kokusu da size iyi gelecektir. Zencefilden yapılmış organik içeceklerden de faydalanabilirsiniz.

Kokulara karşı hassasiyet

Koku alma duyunuzun değiştiğini ilk aylarda çok ciddi bir şekilde anlayacaksınız. Hamilelik hormonu olan östrojen hormonu burnuzunun bir av köpeği gibi koku almanızı sağlamaktadır. Rivayete göre hamile anne koku alma duyusunun gelişmesiyle birlikte yemeklerin taze olup olmadıklarını anlayabilmekte ve en kaliteli besinleri bebeği için yemektedir.

Salya artışı

Hamilelikte ilk ayda ağızda salya artışı bayanların pek sevmediği bir durumdur. Mide bulantısı ne kadar çoksa salya artışıda bir kadar fazlalaşır. Şekersiz sakız çiğnemek, dişlerinizi fırçalamak veya ağız gargarası yapmak sizi bu durumdan bir parça kurtarabilir.

Ağızda metalik tat

Çok dillendirilmeyen bir semptom olan hamilelikte ağızda metalik tat genelde ikinci trimester’a kadar sürebilir.

Birinci Ay Hamilelikte Duygusal Değişiklikler

Fiziksel değişiklikler gibi hamilelikte duygusal değişiklikler de çok görülmektedir. Hamileliğiniz boyunca yaşayabileceğiniz duygusal değişikliklerin en çok bilinenlerini sıralıyoruz. Bakalım sizde hangileri daha çok…

  • Sabırsızlık hali
  • Duygu patlamaları
  • Mantıksızlık
  • Yaşlı gözler
  • Şımarıklık

Birinci Ay Hamilelikte Muayene

İlk muayene hamilelikte çok önemlidir. Genelde diğer muayenelerden daha uzun ve daha kapsamlı sürmektedir. İlk muayenede doktor daha çok hamile kalmış meraklı yeni anneler soru sormaktadır. Doktorunuzun ise size daha çok neler yemeniz gerektiğini, neler yememeniz gerektiğini, hamileyken alınan destek hapları, kaçınmanız gereken hareketlerden oluşan bir tavsiye listesi söyleyecektir.

Doktorunuz birinci ay hamilelik muayenenizde ilk önce hamileliğinizi teyit etmek için aşağıdaki ufak prodüsürleri yapacaktır.

  1. Son adet tarihiniz
  2. Rahim ağzı ve rahimdeki belirtiler.
  3. Gebelik testi
  4. Ultrason kontrolü
  5. Tıbbı geçmişiniz ( Gebelikle ilgili veya tüp bebek yaptıysanız onunla ilgili daha önceki doktor kayıtlarınızı yanınızda götürünüz )
  6. Kişisel tıbbi geçmişiniz. ( Doğuştan gelen veya sonradan yakalandığınız hastalıklarınız varsa söylemeyi unutmayın. )
  7. Alerjinizin olup olmadığı.
  8. Kullandığınız ilaçlar.
  9. Ailenizin tıbbi geçmişi.
  10. Jinekolojik geçmişiniz.
  11. Sigara, alkol kullanıp kullanmadığınız.
  12. Spor yapıp yapmadığınız.
  13. Eşiniz hakkında tıbbi ve ailesinin tıbbi bilgisi.
  14. Tam fiziksel muayeneniz yapılır. ( Boy, kilo, genel sağlık durumu gibi…)

Birinci Ay Hamilelikte Merak Edilenler :

Vitamin Hapı Kullanmalı mıyım?

Hamileliğin ilk günlerinde iştahınızdaki azalma normaldir. Buna mide bulantınızı da eklersek yemek yemek sizin için bir kabus haline dönüşebilir. Gerçek bir beslenmenin yerini tutmasa da günlük bir besin destek hapı doktorunuz size yazabilir. Özellikle karnınızdaki bebeğinizin hayati fonksiyonlarının gelişmesi için önemlidir.

Doktorunuzun yazacağı vitamin hapı mide bulantınızı arttırıyorsa doktorunuza söyleyip farklı bir hap kullanabilirsiniz. Ayrıca hamileliğin ilk aylarında alınan vitamin hapları kabızlık sorunuda yapabilir.

Hangi Durumlarda Doktorumu Aramalıyım ?

Birinci ay hamileliğinizde ilk kez karşılaştığınız durumların acil olup olmadığı kafanızı karıştırabilir. Eğer aşağıdaki durumlardan birini yaşıyorsanız ilk önce doktorunuzun muayenesindeki hemşireleri bilgilendirmelisiniz. Onlar sizi işin ciddiyetine göre doktorunuza yönlendireceklerdir.

  • Yoğun kanama.
  • Karnın alt kısmında geçmek bilmeyen bir kramp hissi varsa.
  • Ani susama hissi.
  • İdrara çıkamama.
  • 38.5 derecenin üzerinde ateş ve bel ağrıları yaşıyorsanız.
  • Şiddetli baş ağrısı. ( iki saatten fazla süren baş ağrıları )
  • Ellerde ve yüzde ani şişme.
  • Görmede güçlük çekiyorsanız. ( Göz kararması, çift görme gibi )
  • İdrarınızda kan varsa.
  • İdrara çıkarken sancı veya yanma hissi.
  • Titreme ve yüksek ateş.
  • Şiddetli mide bulantısı.
  • Gözlerinizn aklarında sararma.
  • Şiddetli ishal.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.