Doğum Sonrası Çatlak Neden Olur?
Kadınların fiziki ve psikolojik değişimleri en yoğun yaşadıkları dönemler olan hamilelik ve doğum süreçleri, bazen kısa bazen ise bu değişimlerin uzun süre devam etmesine neden olur. Doğum sonrası oluşan çatlaklarda bunlardan biri olup bu değişimin nedenlerini merak eden kadınlar, doğum sonrası çatlak neden olur? Sorusuna cevap aramaktadır.
Doğum sonrası görülen çatlaklar aslında doğrudan doğum ile alakalı olmayıp, gebelik sürecinde yaşanan fiziksel değişimlerinde bu çatlakların oluşmasında ciddi etkileri vardır.
Doğum Sonrası Çatlak Neden Olur?
Doğum sonrası çatlakların nedenleri arasında en fazla öne çıkan, annenin özellikle karın bölgesinde yaşanan fiziki değişimler ile birlikte karnın gerilmiş olmasıdır. Bebeğin rahim içerisinde büyümeye başlamasıyla birlikte şişen karın, vücudun genelinde gerginliklere neden olmaktadır.
Doğum yaptıktan sonra vücudun eski halini alması yani karın bölgesinin bu gerginlikten kurtulmuş olması, doğum sonrası çatlak oluşumunun nedeni olarak görülür. Çatlağın düzeyine göre bazen kısa sürede kendiliğinden geçen bu durum, bazen ise farklı yöntemlerin uygulanması ile önemli ölçüde geçmektedir.

Doğum Sonrası Çatlaklar Tehlikeli midir?
Bu çatlakların tehlikeli olduğunu söylemek mümkün değildir. Vücutta yaşanan fiziki değişim nedeniyle ortaya çıkan çatlaklar, daha çok deriye yakın kısımda ve deri yüzeyinde gerçekleştiği için iç organlar ve vücudun hayati bölgeleri ile alakalı bir durum değildir.
Çatlaklar sağlık açısından herhangi bir tehlikeye neden olmasa da estetik görüntü bozukluğu nedeniyle, bazı kadınlarda psikolojik ufak çaplı sorunlara neden olabilir. Bu yüzden çatlakların geçmeye başlamaması durumunda, aşağıda verilecek tavsiyeler dikkate alınabilir.
Doğum Sonrası Çatlaklar Nasıl Geçer?
Çatlakların çabuk geçmesini sağlamak için, bitkisel yağlar düzenli olarak kullanılabilir. Kakao ve badem yağı gibi bitkisel yağların, doğum çatlakları üzerinde faydalı oldukları bilinmektedir. Bunların dışında cilt bakımında kullanılan farklı yağlar tercih edilerek, çatlakların azaltılması hedeflenebilir.
Lazer tedavi yöntemleri ile de bu çatlakların ortadan kalktığı bilinmektedir. Bunun için özellikle fraksiyonel lazer, fazlasıyla yararlı olabilir. Ancak hemen belirtmek gerekirse çatlak tedavilerinde lazer uygulamaları, genellikle tek başına yeterli olmayıp farklı yöntemlerle birlikte uygulanabilmektedir.
Çatlakların tedavi edilmesi amacıyla piyasada farklı kremler satılıyor olsa da bu kremler hakkında araştırma yaparak ve hatta doktor tavsiyesi alarak kullanmanız, daha iyi bir seçim olacaktır.
Doğum Çatlaklarını Önlemenin Yolları
Doğum çatlaklarını neredeyse tüm kadınlarda çeşitli miktarlarda görülebilen bir durum olsa da bazı şeylere dikkat ederek, çatlakların daha az ve hatta hiç olmamasını sağlayabilirsiniz.
- Cildi hamilelik sürecinde özellikle gebeliğin ilerlemesiyle birlikte nemli tutmak faydalı olacaktır. Bunun için doğal içerikli cilt bakım kremleri ve doğal bitki yağları düzenli olarak kullanılabilir.
- Gebelik boyunca ve doğumdan sonra hafif şekilde de olsa egzersizler yapmak faydalı olacaktır.
- Hamilelik döneminde E, A ve C vitamini bakımından zengin gıdalar tüketilmeli, sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
- Uyku düzeni ve kalitesine dikkat edilmeli, doğumdan sonra ve öncesinde yeteri kadar istirahat edilmelidir.