Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Doğum Sonrası Süt Sağma Yöntemleri Nelerdir?

0 936

Çalışan anneler için büyük kolaylık sağlayan doğum sonrası süt sağma yöntemleri nelerdir? Sorusu, doğum yaptıktan sonra çalışmak zorunda kalan emziren anneler tarafından cevabı merak edilen sorulardan biridir.

Anne sütünün saklanarak bebeğin anne sütü ile beslenmesine imkân tanıyan doğumdan sonra anne sütü sağma yöntemleri, doğru bir şekilde uygulandığında bebeğin anne sütü ihtiyacını karşılamaktadır. Hem annenin kendine zaman ayırabilmesi hem de bebeğin beslenmesi için önemli olan süt sağma yöntemleri farklı şekillerde yapılmaktadır.

Süt sağma yöntemleri sayesinde bebeğin annenin orada bulunmasına gerek kalmadan, farklı zamanlarda anne sütü ile beslenmesi mümkün hale gelmektedir.

Doğum Sonrası Süt Sağma Yöntemleri Nelerdir?

Doğumdan sonra anne sütünü sağmak için iki farklı yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemler elle ve süt sağma makinesi şeklindedir. Bu iki yöntemle anne sütünün nasıl sağlayacağının detayları, aşağıda yer almaktadır.

Süt Sağma Makinesi İle Anne Sütü Sağımı

Piyasada anne sütünün pratik bir şekilde sağlanmasına imkân veren çeşitli süt sağma makineleri vardır. Bu makinelerin bir kısmı motorlu, bir kısmı ise elle çalışmaktadır.

Özellikle motorlu süt sağma makineleri, sağım esnasında büyük pratiklik sunar. Anne sütü sağma pompası olarak da bilinen bu makinelerin anne göğsüne yerleştirilen vakum kısımlarının hijyeni önemli olup, vakumun göğüslere yerleştirildikten sonra motorun çalıştırılması ile süt sağımı başlamaktadır. El ile çalışan süt sağma pompalarında ise, vakum işlemi el ile yapılmaktadır.

Elle Süt Sağma Yöntemi

Elle süt sağma yöntemi aşağıdaki gibi olup, bu yöntemi kullanarak süt sağarken dikkat edilmesi gerekenler de aşağıda yer almaktadır.

  • Ellerinizi mutlaka temiz bir şekilde yıkayın.
  • Sütü sağmadan önce ağzı geniş cam kavanoz veya geniş ağızlı bir kabı yanınızda bulundurun.
  • Mümkün olduğunca rahat olup, sağım yapılan ortamın aşırı sıcak veya soğuk olmamasına önem gösterin.
  • Göğsünüzün dibinden başlayacak şekilde iki parmağınızı yarım hilal yapıp birleştirerek, dipten uca doğru çekin. Bu işlemi tek elinizde yaparak diğer elinizle sütün birikeceği kabı tutabilirsiniz.
  • Meme büyüklüğüne göre göğsü alttan destekleyerek, göğüs ucuna doğru baskı yapıp sağma işlemine devam edebilirsiniz.
  • Sütün gelişine göre göğsünüzde basınç ve hız değişikliği yaparak, önceden ayarladığınız kabın içerisine sütü sağarak biriktirin.
  • Sütünüz az geliyorsa meme uçlarına parmaklarınız ile masaj yapar şekilde baskı uygulayarak, daha fazla süt gelmesini sağlayabilirsiniz.

Süt Sağımını Kolaylaştıracak Ekstra Bilgiler

  • Süt sağmaya başlamadan önce ve sonrasında ılık su ile duş almanız rahatlamanızı ve sütün daha iyi bir şekilde gelmesini sağlayacaktır.
  • Sağıma başlamadan birkaç dakika önce göğüs üzerine sıcak havlu konulması, sağımı kolaylaştırmaya yardımcı olur.
  • Süt akışının daha iyi sağlanması için, biraz öne doğru eğilerek göğüslerinizi hafif bir şekilde sallayın.

Sağılan Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Anne sütü sağıldıktan sonra en fazla dikkat gerektiren konulardan biri, sütün sağlıklı bir şekilde saklanmasıdır. Oda sıcaklığında 3 saat bozulmadan kalan anne sütü buzdolabında 3 gün saklanabilirken, derin dondurucuda ise 3 ay saklanabilir.

Anne sütünü saklamak için özel üretilen poşetleri kullanabilir veya cam saklama kapları tercih edilebilir. Daha sağlıklı olması açısından cam kaplarda sütün saklanması tavsiye edilir. Anne sütünü saklarken dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de, kabın üzerine sütün sağıldığı tarihi yazmaktır. Bu sayede daha sonraki tarihlerde süt sağdığınız da taze sütü kullanıp önce sağılan sütü bırakmak yerine, en eski sütü kullanmak daha yararlı olacaktır. Böylelikle çocuğunuza mümkün olduğunca taze süt vermiş olursunuz.

Saklanan Anne Sütü Nasıl Çözülür?

Dondurucuda saklanan anne sütünün çözülmesi için, asla doğrudan ısıya maruz bırakmayın. Sütün kademeli olarak çözülmesi, içeriğindeki vitamin ve minerallerin korunması için önemlidir.

Bunun için öncelikle dondurucudan çıkarılan süt buzdolabının normal bölümünde çözüldükten sonra oda sıcaklığına alınarak ılımaya bırakılıp, daha sonra bebeğe verilmelidir.

Sağılan sütün, sadece kullanılabilecek miktarı oda sıcaklığında çözülmelidir. Bu yüzden mümkün olduğunca sütü paketlerken, bir öğüne yetecek kadar paketlemek daha faydalı olacaktır.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.