Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Düşük Belirtileri Nelerdir?

0 1.565

Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirerek bebeğini dünyaya getirmek, her anne adayının hayalidir. Ancak maalesef ki çeşitli nedenlerden dolayı bu istek her zaman yerine gelmeyerek, bebeğin düşmesi gibi bir problemle de sıklıkla karşılaşılmaktadır. Peki, düşük belirtileri nelerdir? Hangi durumlarda, düşük yapmaktan şüphe duyulmalıdır?

Düşük Nedir?

Düşük; Hamilelikte anne adayının bebeğini kaybetmesi yani bebeğin anne karnında ölmesi, düşük olarak kabul edilmektedir.

Gebeliğin ilk 12 haftası içerisinde yaşanan düşükler tıp dilinde, erken düşük olarak adlandırılmaktadır. 12-20. Haftalar arasında yaşanan düşükler ise, geç düşük olarak kabul edilmektedir. Aslında gebelikte bebeğin anne karnında ölmesini düşük olarak tanımlamış olsak da, 20. Haftadan sonra anne adayının bebeğini kaybetmesi, ölü doğum olarak nitelendirilmektedir.

Düşük, gebeliklerde azımsanmayacak oranlarda görülen istenmeyen durumlardan biridir. Ki sonucu itibariyle, birçok kadın depresyon belirtileri ile de karşı karşıya kalabilmektedir. Düşük oluşum şekline göre, farklı gruplara ayrılmaktadır. Buna göre düşük çeşitleri, aşağıda verilmiştir.

Düşük Çeşitleri Nelerdir?

Düşük Tehdidi: Düşük tehdidi, hamilelik sürecinin başlarında daha sık karşılaşılan ve hafif kanama şeklinde görülen problemlerdir. Bu durumdan sonra ileriki süreçte düşük yapma ihtimali, %50’ye kadar çıkabilmektedir. İlaç ve tedavi yöntemleri ile düşük önlenmeye çalışılır.

Önlenemez Düşük: Fetüsün doğum kanalından farklı etkenlere bağlı olarak dışarı düşmesi ve aşırı kanamayla birlikte rahim ağzının açılması şeklinde görülmesidir. Bu düşük tipinde, kasılmalar çok fazla olmaktadır.

Tam Düşük: Hamileliğin tamamen rahimden atılmış halidir. Bu düşük tipinde, gebeliğe ait hiçbir parça, rahimde kalmamaktadır.

Tamamlanmamış Düşük: Düşükte bebeğin bazı parçaları rahimden çıkarken, bazı parçaları ise halen rahim içerisindedir. Daha çok, 25. Haftadan önceki gebeliklerde sık görülür. Bu durumda rahimde kalan parçalar, kürtaj yöntemiyle alınır.

Fark Edilemeyen Düşük: Düşük yapılmasına rağmen, hiçbir şekilde fark edilmeyen düşük tipidir. Böyle bir düşük yaşanması durumunda hiçbir parça çıkmayacağı için, derhal kürtaj yapılmalıdır.

Düşük Belirtileri Nelerdir?

En yaygın görülen düşük belirtileri, şunlardır.

  • Uzun süren ve sık tekrar eden karın ağrıları
  • Sırt ve bel bölgesinde hissedilen ağrılar
  • Vajinadan pembemsi veya kahverengi akıntı gelmesi
  • Yoğun halsizlik hali
  • Kasık bölgesinde uzun süre devam eden şiddetli krampların görülmesi
  • Bulantı ve bulantıya bağlı olarak kusma
  • Artan ateş
  • Vajinadan parçaların gelmesi
  • Vajinadan farklı miktarlarda kan gelmesi de, düşük belirtileri arasındadır. Kan miktarı, kişiden kişiye değişmekle birlikte bazı kadınlarda çok şiddetli olabilirken, bazılarında ise lekelenme veya damla halinde olabilmektedir.

Yukarıda sayılan düşük belirtileri görülmesi halinde, kesin düşük olarak algılanmamalıdır. Bu belirtiler, farklı bir rahatsızlığın da işaretçisi olabilir. Bu yüzden belirtilerin görülmesi durumunda gebelik sürecinin hassas bir süreç olduğu da dikkate alınarak, mutlaka doktora gidilmelidir.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.