Epilepsili Hamile Kadınlarda İlaç Kullanımı
Kadınların gebelik dönemlerinde tüm hormonları etkilenmektedir. Bu düzensizlik epilepsi nöbetlerinde de farklılıklar gösterebilir. Antiepileptik ilaçlarla epilepsi nöbetleri azaltılır veya tamamen durdurulur. Özellikle hamileliği öğrendikten sonra tedavi şeklinizle alakalı olarak doktorunuzla görüşmenizi özellikle tavsiye ediyoruz.
Çünkü bazı epilepsi tedavilerinde fetus zarar görebilmektedir. Eğer nöbetleriniz sıklaşmışsa bu hem size hem de bebeğinize büyük zararlar verebilir. Doktorunuzla uygun tedavi üzerine görüşüp, uygulanacak tedavinin tüm adımlarına uyun. Kadın doğum doktorunuz sizi bir nöröloga yönlendirebilir, çözüm için farklı tedaviler uygulayabilir.
Epilepsili Hamile Kadınlarda Hangi İlaçları Kullanmalı?
Gelişen tıp bilimiyle birlikte özellikle antilepileptik ilaçların yan etkileri azaltılmış ve bebeğe zarar vermeyecek şekilde düzenlenmiştir. Özellikle epilepsi nöbeti gören kadınların hamile kalmaması tavsiye olunmaktadır. Sebebiyse önce epilepsi tedavisi görülüp, epilepsi nöbetlerine nokta koymaktır. Nöbetler durdurulduğunda doktorunuz gebeliğinizin önünde herhangi bir engelin kalmadığını zaten söyleyecektir.
Özellikle gebelik sırasındaki kusma ve bulantı gibi belirtiler nedeniyle ilaç kullanımının etkisi azalacaktır. Bir de buna böbreklerden hızlı ilaç atımı eklendiğinde, ilaçlı tedavinin ne kadar zorlaştığını tahmin edebilirsiniz. Hamile kaldığınızı öğrendiğinizde ani bir kararla ilaçları kesmemeniz önemlidir. İlaçların dozlarıyla oynamak gebelik döneminde (diğer dönemlerde de) çok zararlıdır.
Folik asit gebelik öncesi alınmaya başlanmalı ve ilk üç ay düzenli olarak alınmalıdır. Özellikle doğuma bir ay kala doktorlar genellikle K vitamini takviyesi yaparak bebekte meydana gelebilecek herhangi bir kanamanın önüne geçmeye çalışırlar.