Folik asit birçok gıda da bulunan bir B vitaminidir. Folat’ın daha yapay hali denilebilir. Folik asit sayesinde vücudunuz yeni hücreler ve DNA üretir. Bu yüzden normal bir gelişim ve büyüme için folik asit almak oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Özellikle hamilelikten önce veya hamilelik sırasında folik asit almak oldukça önemlidir. Çünkü folik asit sayesinde bebeğinizin organ gelişimi sağlıklı bir şekilde ilerlemektedir.
Araştırmalara göre hamilelik öncesinde folik asit almak spina bifida, nöral tüp defekti, anensefali ve ensefaloseli gibi rahatsızlıkları önlemede yardımcı olabiliyor.
Hamilelik sırasında folik asit almanın yararları nelerdir?
Araştırmalara göre Amerika’da her yıl tam üç bin bebek nöral tüp defekti ile doğmaktadır. Normal olarak nöral tüp gebe kaldıktan 28 gün sonra omurilik ve beyinde gerçekleşmektedir. Eğer nöral tüp düzgün bir şekilde kapanamazsa nöral tüp defektleri ortaya çıkar. Beyin düzgün bir şekilde gelişmediğinde ise anensefali ortaya çıkar. Anensefali ila doğan bebeklerin hayatta kalma olasılıkları ise çok azdır. Spina bifida veya ensefaloseli gibi rahatsızlıklarla doğan bebekler ise birçok ameliyat, felç ve uzun süreli sakatlıklar yaşayabilir.
Araştırmalara göre maternal folik asit alımı aynı zamanda doğuştan gelecek olan kalp rahatsızlıklarının ihtimalini de azaltmaktadır. Amerikan Kalp Vakfı’nın açıklamasına göre doğumdan önce eğer kan veya kalp damarları büyümezse kalp rahatsızlıkları ortaya çıkar.
Ayrıca gebelik öncesi alınan folik asit sayesinde yarık dudak ya da yarık damak gibi rahatsızlıkların da önlenebileceği açıklanmıştır. Bu tür rahatsızlıklar hamileliğin ilk üç trimesterında ortaya çıkmaktadır.
Ne kadar folik asite ihtiyacınız var?
Tüm hamile kadınlar günde en az 400 mikrogram folik asit almalıdır. Birçok doğum öncesi vitaminler ise 600 mcg folik asit içermektedir. Hamile olduğunuzu anladıktan sonra folik asit almak kısa bir süre sonra yeterli olmayabilir. Birçok kadın gebeliği altı haftalığa gelene kadar hamile olduğunu anlamamaktadır. Nöral tüp defektleri ise gebeliğin ilk aylarında ve özellikle anne adaylarının hamile olduğunu fark etmediği zamanlarda ortaya çıkmaktadır.
Hamile kalmayı düşünüyorsanız ya da kısa bir süre içerisinde bebek sahibi olma gibi bir planınız varsa vücudunuzun nöral tüp defektleri yaratmaması için bir günde 400 mcg folik asit almaya özen göstermelisinizdir. Eğer nöral tüp defekti lan bir bebek dünyaya getirdiyseniz bir sonraki hamileliğinizin öncesinde almaya başladığınız folik asit miktarı daha da artabilir ve yüksek dozda folik asit alabilirsiniz. Ayrıca yüksek dozda folik asit almanız gereken birkaç durum bulunmaktadır:
- Böbrek ya da diyaliz gibi rahatsızlıklar
- Orak hücre rahatsızlıkları
- Aşırı alkol tüketimi
- Epilepsi, 2. tip diyabet, lupus, sedef hastalığı, romatoid artrir, astım ya da enflamatuar barsak hastalıkları
Hangi besinler folik asit açısından zengindir?
Doğal folat, yeşil yapraklı sebzeler, pancar, brokoli gibi birçok gıda da bulunmaktadır. İşte folik asit bakımından zengin olan gıdalar:
- Brokoli
- Ispanak
- Brüksel
- Kuşkonmaz
- Ispanak
- Pancar
- Avakado
- Muz
- Portakal
- Yumurta
- Karaciğer
Sağlıklı bir hamilelik geçireceğinizin %100 garantisi hiçbir zaman bulunmamaktadır. Ancak günlük olarak alacağınız belli bir folik asit miktarı sizin hamilelik sırasında karşılaşabileceğiniz birçok tehlikeden uzaklaştıracaktır.
- Nöral tüp defektleri
- Kalp rahatsızlıkları
- Yarık damak ve dudak
Adım adım ilerleyin
Kısacası eğer kısa bir zaman içerisinde bir bebek sahibi olmak istiyorsanız günlük olarak doğum öncesi vitaminlerinizi almanız gerekmektedir. Doğum öncesi vitaminler kapsül, tablet ya da çiğnebilir biçimlerde bulunmaktadır. Mide rahatsızlıkları yaşamamak için ise bu vitaminleri yemeğinizle birlikte almaya çalın.
Doğum öncesi vitaminleri doğru dozda aldığınızdan emin olmak için daima doktorunuzla irtibat halinde olun. Çok fazla vitamin almak bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Yemek listenize folik asit açısından zengin olan besinleri de eklemeye özen gösterin.