Gebelik Diyabeti Hem Anne Adayı Hem de Bebek İçin Riskli
Gebelik diyabeti son dönemlerde çok sık rastlanılan bir hastalıktır. Kalıtım, yüksek kilo, öncesinde diyabet geçirmiş olmak başlıca sebepleri arasında sayılabilir.
Hamile kadınların önemli bir bölümünde görülen diyabet sorununun nedeni şu an tam olarak bilinmemektedir.
Gebelik diyabetinin en önemli belirtisi hamilelik öncesinde normal olan kan şekerinin gebelik döneminde birden artış göstermesidir. Bu durumda anne adayında gebelik diyabeti var denebilir.
Vücuda fazla oranda şeker girmesi ve bunun emiliminin sağlanamaması hem bebek hem de anne adayı için risk oluşturacaktır.
Gebelik diyabeti için risk faktörleri
- Yüksek kilo
- Daha önceki bebeğin aşırı iri doğmuş olması
- İlerleyen yaşlarda gebe kalmak
- Önceki gebeliklerde diyabet sorunu yaşamak
- Ailede diyabet sorunun olması (kalıtım)
- Açlık kan şekeri 105mg/dl ve üzerinde olması, tokluk kan şekerinin 120mg/dl ve üzerinde olması
- Ölü doğum yapmış olmak
Hamilelik öncesinde diyabeti olan anne adaylarının hamile kalmadan önce dikkatli olması gerekmektedir. Tip 1 diyabeti genellikle çocuk yaşlarda ortaya çıkarken Tip 2 diyabeti 40 yaş civarlarında ortaya çıkmaktadır. Diyabet hastası olan kadınlar hamileliği planlarken doktor kontrolünde olmalı ve ortak bir etkileşim ile adım atılmalıdır.
Gebelik öncesi diyabeti olan anne adaylarının bebeklerini bekleyen riskler
- Düşük yapmak
- Aşırı kilolu bebek dünyaya getirmek
- Böbrek ve göz sorunlarının ortaya çıkması
- Ölü ya da erken doğum ile meydana gelmek
- Bebeklerde gelişim sorunlar meydana gelmesi
Diyabeti olan gebelerin dikkat etmesi gerekenler
Kilo alımında dikkat edilmelidir. Aşırı kilolu olmak diyabet için bir risk faktörüdür. Toplam alınan kilo 10-15 civarı olmalıdır.
Beslenme şekli az ve sık sık olmalıdır. Düzenli ve sağlıklı beslenmek önemlidir.
Düzenli egzersiz yapmak hamilelik döneminde büyük önem taşır. Hamiler için en iyi egzersiz ise kendilerini yormadan yapacakları yürüyüşlerdir. Yürüyüş yapmak kan şekerinin düzenlenmesinde büyük rol oynar.
Uyku düzeni ve miktarı çok önemlidir. Gebe kadınların günde 7-8 saat uyuması ve özellikle gece saatlerinde uyuyor olmak önemlidir.
Diyabeti olan anneler hamilelik sonrasında da mutlaka takibi bırakmadan kontrollerini yaptırmalı ve hayatını ona göre şekillendirmelidir.