Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Gebelik Sırasında Yapılması Gereken Testler

0 809

Hamilelik oldukça uzun bir süreçtir ve bu dönemde anne adaylarını oldukça sıkı bir maraton beklemektedir. Oldukça zorlu süreç olan gebelik döneminde anne adayları belli aralıklarla testler yaptırmalıdır. Hem annenin kendisi hem de bebeğin sağlığı için oldukça önemli olan bu testler kesinlikle ihmal edilmemelidir. Bu yüzden hamilelik öncesi ve sırasında anne adayları gebelik sırasında ki testleri mutlaka yaptırmalıdır.

Smear testi isimli ilk test hamilelik öncesinde anne adayına yapılmalıdır. Bu test yardımı ile anne adayına rahim ağzı kanserinin kontrolü yapılır. En sık görülen hastalıklar arasında yer alan meme kanseri testi de anne adayına yapılabilir. Ayrıca bu teste TORCH taraması da denmektedir ve bu test sayesinde hamilelik ve hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek olan enfeksiyonların toksoplazmozis, rubella, cytomegalovirüs(sitomegalovirüs) ve herpes ve diğer virüslerin yer alıp alınmadığına bakılıyor. Oldukça tehlikeli olan bu virüsler bebeğin ölümüne kadar riskli olaylara yol açabilir.

Gebeliğin ilk haftasında yapılması gereken testler :

Anne adayının gebelikten önce ya da gebelik sırasında sağlık durumunu öğrenmesi gerekir ve bunun için de CMV enfeksiyonu ile taranması gerekmektedir. Bebeklerin anne karnında iken yaşamını kaybetmesine neden olan virüsler sırasında ilk sırada yer alan bu enfeksiyon oldukça tehlikelidir. Bu yüzden bu testi gebelik sırasında ya da gebelik öncesinde yaptırmanız siz ve bebeğiniz için daha sağlıklı olacaktır. Örneğin; Kızamıkçık hastalığı da bebeklerin ölümüne neden olan bir hastalıktır ve bundan dolayı anne adayı bu testi de yaptırmalıdır. Ayrıca gebelik dönemi sırasında karaciğer işlevi testlerinin yapılması da önerilir. Ayrıca kansızlık da çok sık görüldüğü için kan sayımının analiz edilmesi gerekir. Bir diğer tehlikeli rahatsızlık ise hipotrioididir çünkü bu rahatsızlık bebekte zeka geriliğine sebep olabilir.

Gebeliğin 11 ve 14 haftaları arasındaki testler :

Gebeliğin ilk trimesterı oldukça kritik bir dönemdir bu yüzden ikili tarama testi mutlaka yapılması gerekmektedir. Bu testte bebeğin ense kalınlığı ve bebeğin ölçüleri alınarak değerlendirilir ve sonrasında anne adayının kanındaki Beta HCG ve PAPP-A parametrelerine bakılarak analiz edilir. Peki, bu testi ne zaman yaptırmak gerekir diye soracak olursanız hamileliğin 11-14 haftaları arasında yaptırmalısınızdır. Ayrıca bu test genetik rahatsızlıkları da ortaya çıkarır ve Mongolizm olarak adlandırılan Down Sendromu ve Trizomi 18 isimli kalıtsal rahatsızlıkları ortaya çıkarmak için yapılır. Ayrıca gözlemlenmesi gereken bir diğer şey ise bebeğin burun uzunluğudur çünkü bebeğin burun kemiğinin olmaması veya kısa olması onun down sendromlu olup olmadığı hakkında bilgi verir.

Gebeliğin 16-20 haftaları arasında testler :

Gebeliğin ilk dönemlerinde ikili tarama testinin yapılması gerektiğinden bahsettik, şimdi ise sıra üçlü ve dörtlü tarama testlerinin uygulanmasına geldi. Yine bebeğe Down Sendromu taraması yapılması ise üçlü tarama testi yapılır ve bu test uygulanırken aynı zamanda ayrık omurga rahatsızlığı da belirlenebilir. Ayrıca kanda bulunan AFP, Beta HCG estriol seviyeleri de tespit edilir.

Gebeliğin 18-21 haftaları arasında testler :

Gebelik sırasında en önemli sağlık kontrolleri arasında sayılan yöntem ise Ultrasonografidir. Bebeğin 18. haftalık olmasından sonra bu kontrol daha da ileri düzeyde yapılmalıdır. Ultrasonografi ile muayenede bebeğin organ gelişimi gözlenmektedir. Ayrıca eğer bebeğin kalp gibi sorunu varsa 21. haftaya geldiğinde fetal eko uygulanmaktadır. Daha önce uygulanan ikili ve üçlü tarama testinde bir tehlike görünüyorsa 20. haftayı geçtikten sonra kordosentez uygulanabilir.

Gebeliğin 24-28 haftaları arasındaki testler :

Gebeliğin son dönemlerine doğru yaklaştık. Hamileliğin bu dönemlerinde ise bebekte diyabet olup olmadığı tespit edilmelidir. 75 gram yükleme testi uygulanırken aynı zamanda Doppler isimli tarama testi de tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda bebeğin bacaklarının ve başının ölçümü de gözlemlenir. Bebeğin, anne karnında ne kadar iyi beslenip beslenmediği analiz edilir ve buna bağlı olarak da gebelik zehirlenmesi riski önceden engellenebilir.

Gebeliğin 28. ve son haftalarındaki testler :

Bebeğiniz neredeyse dünyaya hazır! Bu dönem içerisinde bebeğinizin kalp atışlarını analiz ederek Non Stress Test ile erken doğum riski ölçülebilir. Ayrıca eğer anne ve bebek arasında kan uyuşmazlığı gibi bir sorun varsa anne adayı her trimesterda incelenir.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.