Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Bir kadın için hayatının en önemli ve heyecanlı süreci olan gebelikte beslenme nasıl olmalıdır? Hamilelik genel itibariyle her şeyiyle önemli olsa da bu dönemde sağlıklı bir şekilde beslenmek, anne karnındaki bebeğin gelişimi ve sağlığı için de önem taşır.
Yanlış ve özellikle zararlı beslenme alışkanlığına sahip olan kişilerin bebekleri, ileri yaşlarda birçok hastalığa yakalanma riski daha fazla olan bireyler olmaktadır. Bu nedenlerle gebelik ve emzirme dönemlerinde beslenmeye çok dikkat edilmeli, sağlıklı besinler ile düzenli bir şekilde bu süreç atlatılmalıdır.

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır? Neler Yenmeli?
Proteinler
Hayvansal ve bitkisel gıdaların bir kısmından karşılanan protein, vücut sağlığı için sadece hamilelik sürecinde değil aslında her zaman önemlidir. Ancak normal sürece nazaran gebelikte ihtiyaç duyulan protein miktarı, biraz daha fazla olmaktadır.
Protein kas yapısının sağlıklı bir şekilde oluşmasını sağladığı gibi, kas yıkımına da engel olmaktadır. Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için anne adayının alması gereken protein miktarı, kilosunun 1,5 katı civarındadır. Örneğin 60 kiloda biri, gebelikte günlük 90 gr protein almalıdır.
Protein zengini besinler: Kuru fasulye, kırmızı et, yumurta beyazı, derisiz tavuk ve hindi, balık çeşitleri, bezelye, bakla, nohut, süt ve süt ürünleri gibi çeşitli besinler, protein açısından oldukça zengindir.
Kalsiyum Alımı Önemlidir
Kemik ve diş gelişiminde önemli yeri olan kalsiyum, gebelikte daha dikkatli bir şekilde alınmalı asla ihmal edilmemelidir. Hamileliğin 2’inci ayından itibaren, anne karnındaki bebeğin kemik yapısı oluşmaya başlar.
Hamile birinin günlük alması gereken kalsiyum miktarı, 1200 mg dolaylarındadır. Genç annelerde ise kendi kemik gelişimleri de devam edeceği için, biraz daha fazla kalsiyum alınması faydalı olacaktır. süt ve süt ürünleri başta olmak üzere, fındık, badem, ceviz, koyu yeşil yapraklı sebze türleri ve susam gibi besin kaynaklarında da bol miktarda kalsiyum bulunmaktadır.
Folik Asit İçeren Besinler
Turunçgiller, bakla, koyu yeşil yapraklı sebzeler, bezelye ve yumurta gibi besinlerde daha zengin ve kaliteli bulunan folik asit, hamilelikte mutlaka alınmalıdır. Folik asidin en önemli faydası, bebeğin omurga gelişimini desteklemesidir.
Vitaminler
Özellikle A, C ve B12 vitaminleri, gebelikte beslenme öğeleri arasında mutlaka yer almalıdır. Bebeğin gelişimi için önemli yere sahip olan bu besinler, annenin sağlığı açısından fayda sağlar. Annenin vücut direncinin artmasına yardımcı olan vitaminler, sağlıkla doğrudan alakalıdır.
Portakal, greyfurt, yumurta, havuç, ıspanak, balık, taze sebze ve meyveler gibi birçok besin kaynağı, vitamin ihtiyacını karşılayacak düzeyde farklı vitaminler içerir.
Hamilelikte Sağlıklı Beslenme İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Gebelikte sağlıklı beslenme için yukarıda geçen kaynakların düzenli alınması önemliyken, günlük 2,5 litre su tüketimi de ayrıca önem taşır. Bunların dışında kola, hazır meyve suları, abur-cubur olarak tabir edilen yiyeceklerden uzak durulması, sağlıklı bir beslenme için önem taşımaktadır.
Tüketilen besinlerde aşırıya kaçılmayarak ihtiyaç duyulan öğelerin alınıp dengede tutulması gerekir.