Gebelikte Düşük Nedenleri ve Çözüm Önerileri
Gebelik süreci bazı anne adayları için oldukça zor geçebilmektedir. Bazı sağlık problemleri ile karşılaşabilmektedirler. Bunlardan en önemlisi de düşük yapma riskidir. Düşük yapma nedenleri birçok faktörden etkilenebilmektedir.
Düşük nedenleri
- Genetik faktörler
- Bağışıklık sisteminden kaynaklı bozukluklar
- Hamilelikte zararlı alışkanlıkların kullanımı
- Enfeksiyon kapma
- Rahimden kaynaklı sorunlar
- Hormon bozuklukları
Gebelikte düşük ihtimali anne adaylarının %15’i civarında görülebilmektedir. Tekrarlayan düşükler ise bir sonraki gebe kalma durumunu olumsuz etkilemektedir. Anne adaylarının düşük korkusu ve stresi ile bu süreci geçirmesi ise hamileliğe zarar veren bir durumdur. O bu tür olumsuz düşüncelere kapılmamak çok önemlidir.
En büyük etken genetik faktörler
Günümüzde genetik faktörlerin düşük üzerinde oldukça büyük etkisi olduğu gözlenmektedir. Bu durum giderek artmaktadır. Gebeliğin başlarında görülen düşük durumunda%50-80 oranında genetik faktörlerden ve yapısal bozukluklardan kaynaklı olduğu bulunmuştur. Yapısal bozukluklar neticesinde düşük olmadan bir bebeğin dünyaya gelmesine da sağlıklı gözüyle bakılamaz. Dünyaya gelen bebeğin genlerden kaynaklı birtakım sorunlarla karşılaşacağı ihtimali de yüksektir. Bu açıdan bakıldığında düşük olması anne ve bebeği açısından daha sağlıklı görülebilmektedir.
Her anne adayı elbette bu dünyaya sağlıklı bir bebek getirmek ister. Ancak yapısal bozukluklar ve sağlıklı olmayan bir gebeliği anne vücudu ve rahim kabul etmediği için bu gebelik düşükle sonuçlanmaktadır.
Psikolojik desteğin önemi
Her durumda olduğu gibi bunda da psikolojik iyi oluş çok önemlidir. Tekrarlayan düşük durumları ile karşılaşan anne adayları elbette ki üzülecek ve karamsarlığa kapılabilecektir. Ancak bu durumda ailenin verdiği destek çok önemlidir. Anne adayına verilecek psikolojik destek ve değerli olduğunu hissettirmek bir sonraki gebelik ihtimalini de arttırmaktadır.
Anne adayının sağlıklı bir psikolojiye ve bedene sahip olması da hamilelik süreci açısından çok önemlidir. Stresten ve kaygıdan uzak bir hayat sürmesi, sigara alkol gibi zararlı alışkanlıkları terk etmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmesi hamilelik süreci için büyük önem taşımaktadır. Ayrıca yüksek kilolu gebelikler de sağlık açısında bir risk faktörüdür. Mutlaka kilo kontrolü yapılmalı ve buna dikkat edilmelidir.