Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Gebelikte Eş Desteğinin Önemi

0 1.115

Hamilelik hem anne hem de babayı için oldukça heyecanlı bir süreçtir. Ancak maalesef ki bu sürecin zorlu olan kısmı hem anneye hem de babaya endişe olarak yansıyabiliyor. Bu zorlu süreçte anne ve babanın yapması ve yapmaması gereken birçok şey bulunmaktadır. İkisinin de hamilelik ve doğum sürecinde değişimler ve bilinmezliklerle mücadele etmesi gerekmektedir. Bu yazımızda eş desteğinin hamilelik sürecinde olan büyük öneminden bahsedeceğiz.

lk Trimester

Hamileliği ilk trimesterın sonuna gelene kadar yakınlara söylememek en iyisidir. Bu süre zarfı boyunca da baba adayı, babalık fikrine alışmalı ve bebeği dünyaya gelince ne tür değişimler yaşanacağını düşünmelidir. Hamilelik süresince elinden geldiği kadar büyük bir rol üstlenmek oldukça iyi bir fikirdir. Örneğin; doktor randevularına anne ile birlikte gitmek ve anne ile bebek alışverişine çıkmak oldukça güzel bir fikirdir. Ayrıca duygularını anneye dile getirerek bir duygusal paylaşımda bulunmalıdır.

Baba adaylarının dikkat etmesi gereken bir diğer konu ise; anne adayının yaşadığı hormonal değişim ruh halinin değişmesine neden olabilir bu yüzden ona karşı daha hassas davranmalı ve hiçbir şeyi kişisel algılamamalıdır. Baba adayı, anne adayına sık sık cesaret vermeli ve bu zorlu süreçte onun yanında olmalıdır. Eğer eşiniz çok sık kusma yaşıyorsa ve endişeleniyorsanız doktorunuzla irtibat halinde olmalısınız. Hamilelik sırasında ilişkiye girmekte de bir sakınca yoktur ve merak etmeyin bebeğe bir zarar vermez. Ancak eğer kanama gibi problem varsa doktorunuz ilişkiye girmemenizi önerebilir bu yüzden bu süreçte sabırlı olarak partnerinizi desteklemelisiniz.

 

İkinci Trimester

Hamilelik sürecinde anne adayının sabahları daha fazla mide bulantısı yaşaması hamileliği daha belirgin bir hale getirmektedir. İkinci trimesterda tüm konular daha büyük bir önem taşımaktadır. Partnerinizle daha açık ve dürüst bir iletişim halinde olmak ebeveyn açısından bağlarınızın daha güçlü ve pozitif olmasını sağlayacaktır.

Bu yüzden partnerinizin sağlıklı bir hamilelik süreci yaşaması için onu desteklemelisiniz. Mesela; eşiniz için sağlık bir yemek ve egzersiz programı oluşturabilirsiniz. Ayrıca eşinizin bu süreçte hiçbir şekilde sigara içmesine ve alkol almasına izin vermemelisiniz. Eşinizin ruhsal durumu ise daha az sıklıkla değişmeye başlayacaktır.

Üçüncü Trimester

Hamileliğin son trimesterı hem anne hem de baba için daha büyük bir önem taşımaktadır. Artık daha sık kontrollere gitme zamanı gelmiştir ve bebeğinizin kalp atışlarını duyabilmektesinizdir. Ayrıca doğum sırasında nelerle karşılaşabileceğinizi de artık az çok bilmektesinizdir. Anne ile birlikte doğum öncesi sınıflarına gidebilir ve bu konu hakkında daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Son günlerde ise partneriniz daha da rahatsız olacaktır. Gecenin bir yarısı kalkıp daha fazla tuvalete gitmek isteyecektir.

Eşinize masaj yaparak onun daha fazla rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin duyu organları da geliştiği için onunla konuşabilir hatta ona şarkı bile söyleyebilirsiniz. Böylelikle doğumdan önce bebeğinizle aranızda bir bağ kurulmuş olacaktır.

Doğum:

Kendinizi ne kadar çok hazırlarsanız doğumu o kadar kolay karşılarsınız. Sizden önce baba olan arkadaşlarınızla konuşabilirsiniz, video izleyebilirsiniz ya da ebeveyn sınıflarına partnerinizle birlikte katılarak bu süreç hakkında daha fazla şey öğrenebilirsiniz. Ayrıca eşinizle birlikte bir doğum planı oluşturmak çok önemlidir. Bu süreçte eşinizin de isteklerini öğrenebilirsiniz. Unutmayın bu süreçte esnek olmalısınız. Doğumun olacağı gün sırasında hastaneye en kısa sürede nasıl gidebileceğini bilmeniz gerekmektedir. Doğum zamanı yaklaştığında ise bebeğin ve annenin tüm ihtiyaçlarının bir çantada olmasını sağlamalısınız.

Unutmayın doğum sırasında partnerinizi desteklemek ona hem fiziksel hem de duygusal açıdan büyük bir destek verecektir. Eşinize sık sık yavaş ve rahatça nefes alması gerektiğini hatırlatabilir ve ona masaj yapabilirsiniz.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.