Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Gebelikte Kanama Nedenleri Nelerdir?

0 1.463

Hamilelik, anne adaylarının daha da hassaslaştığı ve onları tedirgin edebilecek birtakım şeylerin yaşandığı bir dönemdir. Normal seyreden bir gebelikte anne adayını tedirgin edebilecek şeylerden biri de, hamilelikte kanama görülmesidir. Gebelikte kanama nedenleri nelerdir? Başlığı altında, bu süreçte görülebilecek kanamalar ve bunların nedenleri hakkında bazı bilgilere yer verdik.

Gebelikte Kanama Nedenleri Nelerdir?

Bebeğin Rahme Yerleşimi

Daha çok, hamileliğin ilk aylarında meydana gelen kanamaların en önemli sebeplerinden biri, bebeğin rahme yerleşmeye başlamasıdır.

Bebek kendine rahim duvarında yer açıp rahme yerleşirken, birkaç damla olacak şekilde kan gelmesi mümkün olabilmektedir. Hamilelikte bu nedenle görülebilecek basit kanamalar, bebek ve anne adayı için herhangi bir risk taşımamaktadır.

Düşük Tehdidi ve Düşük

Düşük tehdidi veya düşüğe bağlı olarak, gebelikte kanama görülür. Özellikle kanama ile birlikte yakın zamanlarda parça düşürme gibi bir durumla karşılaşılması halinde, bunun düşük olma ihtimali çok yüksektir. Bu tip kanamalar tehlikeli olabileceği için, mutlaka doktora gidilerek muayene olunmalı ve düşük durumu varsa içeride kalan parçaların temizlenmesi sağlanmalıdır.

Ağır Kaldırmak ve Zorlanmak Kanama Nedenidir

Her anne adayında olmasa bile, çok ağır kaldıran ve fiziki olarak bünyesini zorlayan kişilerde kanama görülebilmektedir. Bu eylemler aynı zamanda düşüğe sebep olabileceği için, gebelik sürecinde anne adaylarına ağır kaldırmamaları ve bedenlerini zorlayacak işler yapmamaları konusunda uyarılarda bulunulur.

Servikal Enfeksiyonlar

Rahim ağzında bulunan yara ve çeşitli enfeksiyonların, hamilelikte kanama nedenleri arasında olduğu bilinmektedir. Yine nadir olabilecek durumlardan biri olsa da daha çok koyu kahverengi şeklinde hafif kanamaların olması söz konusudur.

Erken Doğum Kanamaları

Gebeliğin son haftalarında sıklıkla tekrar eden kanamaların en önemli nedeni, erken doğumdur. Doğumun yaklaşmasıyla birlikte artan kanamalar, genellikle erken doğum habercisi olarak kabul edilmektedir.

Dış Gebelik

Bebeğin rahmin dışında bir bölgeye yerleşmiş olması, dış gebelik olarak nitelendirilir. Daha çok tüplere yerleşen dış gebelik, bebek büyümeye başladıkça bölgede gerginliğe neden olur. Bölgenin gerilmesi ve bebek büyüdükçe yırtılmaya başlaması nedeniyle oluşacak kanamalar, vajina da akıntı olarak görülmektedir.

Mol Gebeliği

Rahim içerisinde üzüm salkımına benzer yapıların oluşması şeklinde görülen bu gebelik, anormal bir gebeliktir ve özellikle gebeliğin erken dönemlerinden başlayarak kanamaların görülmesine sebep olur. Kanamalar ile birlikte vajinadan, üzüm tanesini andıran parçaların düşmesi söz konusudur. Düşük olarak algılanmayacak bir durum olsa da, doktor kontrolüne gitmek en iyi seçenek olacaktır.

Marjinal Sinüs Rüptürü

Gebeliğin ikinci döneminde görülen bu kanama ise, plasentanın alt kenarının biraz yerinden kalkması sonucunda görülür ve miktarı genellikle azdır. Marjinal sinüs rüptürü kanaması, genellikle tehlikeli bir kanama olarak kabul edilmemektedir.

Vaza Prevya

Bebeğe ulaşan plasentadan kordon damarlarının geçiş bölgeleri ve yapılarındaki anormallikler, bazı kanamaların görülmesine neden olabilir. Çoğul gebeliklerde daha sık rastlanan bir kanama olsa da normal gebeliklerde ise, ancak her 1000 gebelikten sadece birinde görülmektedir.

Gebelik sürecinde düşük gibi durumlar dışında görülen kanamalar genellikle tehlikeli olmasa da en doğru kararı doktor vereceği için, doktor kontrolüne gitmek anne ve bebek sağlığı açısından daha faydalı olacaktır.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.