Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Gebelikte Mide Şikâyetini Azaltan 15 Öneri

0 827

Hamilelik dönemi değişen hormonlar bazı şikâyetleri beraberinde getirmektedir. Mide kaslarının gevşemesi ve sindirim sistemindeki bozulmalar mide şikâyeti oluşturmaktadır.

Mide şikâyeti tanısı konabilmesi için anne adayının detaylı bir kontrolden geçmesi gerekmektedir. Öksürük, göğüs ve boğaz ağrısı gibi durumlar mide şikâyetinden kaynaklanabilir. Boğazda yanma durumundan şikâyet eden anne adaylarında sebep genellikle yemek borusu iltihabı olmaktadır.

Mide yanmasını önlemek için…

. Beslenme şekliniz az ve sık aralıklarla olmalıdır. Ana öğünlerinizin arasına mutlaka ara öğünler de ilave edin

. Sigara içilmemeli

. Kilo kontrolünüzü mutlaka yapın

. Sebzeleri çiğ tüketmeyin

. Baharatlı gıdalar mideye rahatsızlık verebileceğinden hamilelik sürecinde bu tür yiyeceklerden kaçının

. Kızartma gibi yiyecekler tüketmeyin

. Etleri tam pişmiş yiyin

. Yemekleri yerken çok çiğneyin

. Alkolden uzak durun

. Gazlı içecekler ve meyve suları tüketmemeye çalışın

. Geç saatlerde yemek yemekten kaçının

. Yatarken başınızın yüksekte olmasına özen gösterin

. Yatmadan önce su için

. Tansiyon, aspirin, sakinleştirici gibi kullandığınız bazı ilaçlar rahatsızlığınızı arttırabilir

. Dar iç çamaşırları giymeyin

Yatış pozisyonunda şikâyetler artabilir

Hamilelik sürecinde rahmin büyümesi ile birlikte mide yukarı doğru çıkmaktadır. Bu sebeple göğüs bölgesinde yanma ve basınç hissi oluşur. Mide ve yemek borusunda da meydana gelen bu basınç reflü gibi mide şikâyetlerini arttırır.

Hamilelik sürecinde kabızlık sık karşılaşıldığı için midenin boşalma durumu gecikir ve gebenin şikâyetleri artar. Bu gibi şikâyetler anne adayı yatar pozisyondayken daha fazla olmaktadır. Bu sebeple başın yüksekte olması veya oturur pozisyonda dinlenmeye çalışmak önemlidir.

İlaç tedavisine ne zaman başlanır?

Mide şikâyetinin azalması için alınacak önlemler uygulanmasına rağmen şikâyetler azalmıyorsa anne adayının doktora görünmesinde fayda vardır. Doktor kontrolü ile ilaç tedavisine başlanabilir. Gebelik öncesi anne adayında mide şikâyetleri mevcutsa gebelik sürecinde görülme ihtimali de artış göstermektedir. İlerleyen yaşlarda gebe kalınması da riski arttıran bir durumdur.

Doğum sırasında mide şikâyetleri yaşayan gebe için de çok dikkatli olunmalıdır. Doğumun gerçekleşmesi ile birlikte büyük çoğunlukla mide şikâyetleri de kaybolmaktadır.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.