Gebelikte yapılan tetanoz aşısı düşüğe neden olur mu?
Sabırla bekleyip sonunda hamile kaldınız. Özellikle tüp bebek ile gebe kalan kadınların en çok merak ettiği soru gebelikte yapılan tetanoz aşısı düşüğe neden olur mu?
Gebelik bir kadının hayatında yaşadığı en önemli zaman dilimidir. Hem bebek sağlığı hemde annenin sağlığı açısından gebelik sırasında bir çeşit iğneler yapılmaktadır. Gebelik sırasında yapılan aşılar hem anneyi hemde bebeği koruduğu gibi doğum sonrasında da bebeğin ilk 6 ay dirençli olmasını sağlar. Bu yapılan aşılardan bir tanesi de zararsız grubuna giren tetanoz aşısıdır. Peki gebelikte yapılan tetanoz aşısı düşüğe neden olur mu? Yazımızda gebelikte yapılan aşıları ve yan etkileriniz sizlerle paylaşıyoruz.
Doğum sırasında özellikle ev de veya hastane dışında yapılan doğumlarda, kordonun steril edilmemiş aletlerle kesilmesinden dolayı bebek tetanoz olabilir.
Dünya genelinde her sene 30 bin anne ve 20 bine yakın bebek doğum sonrası yakalandıkları tetanozdan dolayı hayatlarını kaybetmektedir.
Tetanoz aşısı gebe annenin tetanoz baktarisine karşı antikor oluşturur. Kanda oluşan bu antikorlar bebeğinde vücuduna geçerek doğum sonrası hastalanmaya karşı bebeği koruma altına alır.
Gebelikte Yapılan Aşılar :
Gebelikte yapılan aşıları üç gruba ayırabiliriz.
Gebelikte Zararsız Aşılar Grubu
Gebelikte Tetanoz aşısı, difteri toksoidler, grip aşısı, hebatit B aşısı, Kuduz aşısı.
Gebelikte Gevenli Olup Olmadığı Tam Bilinmeyen Aşılar
Bazı aşıların ise gebelik öncesi yapılması uygun görülmektedir. Bu aşıları yaptıktan en az 1 ila 3 ay arası hamile kalınmaması öngörülmektedir. Fakat bu aşıların bilinmeden yapılması durumunda gdoğum sonrası olumsuzluklar tam ispatlanamamıştır. Doktorunuza sorarak bu tarz aşıları yaptırmanızı öneririz.
Gebelikte Tehlikeli Aşılar Grubu
Hepatit A aşısı, Polio aşısı, H Influenza Tip B aşısı, Pnömokok aşısı, Tifo, Sarı Hurma, Şarbon aşısı, Pandemik A domuz aşısı tarzı aşıların doğum ve gebeliği ciddi etkilediği bilinmektedir. Bu tarz aşılar doktor tarafından kesin verilmedikçe yaptırılmamalıdır. Bir hastalığınız varsa ve bu aşılardan birini yaptırmanız gerekiyorsa ilk önce kadın doğum doktorunuza danışmalısınız.
Önerilen Yazı:HAMİLELİKTE PATLICAN YEMEK ZARARLI MI?
Gebelikte Tetanoz Aşısı Ne zaman Yapılır ?
Gebelikte tetanoz aşısını her zaman yapılabilmektedir. Doktorların tavsiyesi 4 . ayın başlarıdır. Oturduğunuz semtteki aile doktorunuz da sizleri bu konuda telefonla arayıp bilgi vermektedirler. Hamileliğiniz sırasında alie doktorunuza gelişmeleri haber vermeniz sizleri yapılacak aşılara karşı daha fazla bilgi almanızı sağlar.
Gebeliğin 4. Ayında yapılan tetanoz aşısından sonra, en az 4 hafta geçmesi şartıyla 2. doz olan bir doz daha aşı vurulur. 3.doz aşı ise 2. Dozdan en az 6 ay sonra yapılmaktadır. ve 5. Dozlarında anneyi koruması açısından yapılması önerilmektedir.
Gebelikten önce tetanoz aşınız varsa gebelik sırasında yaptırmanız gerekmeyebilir.
Gebelikte yapılan tetanoz aşısı düşüğe neden olur mu sorusu hamile kadınların aklına çok sık gelen bir sorudur. Yapılan incelemelerde gebelikte düşüğe sebep olan bir duruma rastlanılmamıştır. Tabi çşitli riskli gebeliklerde her zaman doktorunuzun istediği gibi aşılama süreci geçirilmelidir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cemile Alçay’ın açıklmalarına göre, gebelikte yapılacak tetanoz aşınının anneyi ve bebeğini olabilecek ağır hastalıklardan korunması için önemli olduğunu belirtmektedir.
Ayrıca Dr. Cemile Alçay bir yazısında her doğurganlık çağındaki kadının tetaznoz aşısı yaptırması gerektiğini söylemektedir.
Yeni doğmuş bebeklerin olası bir tetanoz hastalığına yakalanması, doğumdan sonra süt emmeyi bırakacakları ve bu durum bebeği olumsuz etkileyecektir.
Gebe kalmış annelerin tetanoz aşısını aksatmaması önemli olup, vücudun bağışıklık kazanabilmesi için en az 5 doz aşı gerekmektedir.
Gebelik Hakkında Sorulara Bir Bak
Hamileyken Yapılan Tetanoz İğnesinin Yan Etkileri Nelerdir :
Genellikle ilk doz yapılan aşı sonrasında annede ilk bir kaç gün hafif ateş, iğne vurulan yerde hafif kabarma ve kızarıklık gözükebilir.
Sonuç :
Gebelikte yapılan tetanoz aşısı düşüğe neden olur mu diye endişelenmemelidir. Gebeyken tetanoz aşısı olmak gebeliğinize zarar vermez.
Gebeliğin ilk 3 ayında tetanoz aşısı olunmamalıdır.
Gebelikte 4. aydan sonra tetanoz aşısı olunmalıdır.
Tetanoz aşısı hem gebe olan anneye hemde doğacak bebeği olası hastalıklardan korur.
Gebelik öncesinde tatanoz aşısı olduysanız gebelik sırasında bu aşıyı olmanız istenmeyebilir. Doktorunuza danışarak gebelik sırasında yapılacak aşıları takip etmelisiniz.
Bazı gebelerin bu aşıdan haberleri çok ilerleyen haftalarda olur. Yinede doktorunuza danışarak hemen tetanoz aşınızı olmanızda yarar vardır.
Tenanoz aşısının yapılması şart değildir ama anne ve bebeğin sağlığı ve bağışıklığı için gereklidir.