Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Hamile Olduğunuz Nasıl Anlaşılır ?

0 924

HAMİLELİĞİN EN ÖNEMLİ BELİRTİLERİ

Hamilelik belirtisi bazen farklılık gösterse de her kadında neredeyse aynı belirtiler görülür. Peki, hamile olduğunuzu nasıl anlarsınız, hangi belirtiler hamile olduğunuzu gösterir?

Yazı dizimizin devamında bu soruların cevabını bulabilirsiniz. Hamilelik belirtilerinin ilk hafta görülmesi çok zordur. İlk belirtiler genelde 4. Haftadan sonra ortaya çıkar. Genelde bütün kadınlarda ortak olarak görülen hamilelik belirtileri şunlardır:

  1. ADET DÖNEMİNİN GECİKMESİ: Anne adayları hamile olduklarında farkına vardıkları ilk belirti adet döneminin gecikmesidir. Adet döneminin 1 hafta gecikmesi hamile olduğunuza işarettir. Hamilelik konusunda daha net fikir sahibi olmak için hamilelik testi yapılır. Testin pozitif çıkması durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurarak kesin sonuçlar veren testler yaptırılır.  Her adet gecikmesi gebe olduğunuz anlamına gelmez. Bazı adet gecikmeleri kadın hastalığına işaret eder.
  2. MİDA BULANTISI: Adet gecikmesinden sonra görülen 2. Belirti mide bulantısıdır. Gebelik ilerledikçe yemeklerden tiksinme, iştah kapanması ve mide bulantıları ortaya çıkar. Gebeliğin ilk 3 ayında gebelerin % 10Wunda şiddetli mide bulantısı ve kusma şikâyetleri görülür. Mide bulantısı gebeliğin 12. Haftasından sonra ortadan kalkar, rahat bir gebelik dönemi başlar.
  3. SIK İDRARA ÇIKMA: Hamileliğin erken döneminde anne adayları çok sık idrara çıkar. Özellikle ilk 3 ayda rahmin büyüyen hacmi ile birlikte böbrek fonksiyonlarında meydana gelen değişimler idrar miktarını arttırır. Hamilelikte vücut daha fazla kan hacmine sahip olur. Böbrekler daha düzenli ve hızlı çalışır. Böylece vücut atık maddeleri daha hızlı temizlemeye başlar.
  4. HALSİZLİK VE YORGUNLUK: Hamilelikte en sık görülen şikâyetler halsizlik ve yorgunluk durumudur. Gebeliğin ilk aylarında anne adayları çok çabuk yorulur. Halsizlik ve yorgunluk hormonların vücuttaki tüm kaslara gösterdiği gevşetici etkiden kaynaklanır. Halsizlik gebeliğin 6. Haftasında başlar.  Hamileliğin ilk 4 ayında halsizlik ve uyku hali çok sık görülür.
  5. MEME HASSASİYETİ: Kadınlar hamile kaldıktan kısa bir süre sonra göğüslerinde dokunmaya karşı duyarlılık görülür. Meme uçları koyulaşmaya başlar. Meme uçları daha sert ve dik hale gelir.
  6. HAFİF KANAMALAR: Hormon artışıyla birlikte gebelerde vajinal kanamalar görülür. Bu kanamalar iç çamaşırda hafif pembe veya kahverengi renk oluşturur. Kanama ile birlikte hafif kramplar hissedilir. Kanamalar daha çok hamileliğin erken dönemlerinde görülür. Hamilelik döneminde görülen kanamalar önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Süt renginde veya beyaz renkli olan bu kanamalar da implantasyona bağlı olarak gelişir. Böyle durumlarda mutlaka uzman doktora görünmek gerekir.  
  7. ŞİŞLİK: Progesteron hormonları gebelikte bağırsakların yavaş çalışmasına neden olur. Bu da karında şişliğe neden olur.
  8. KOKU HASSASİYETİ VE AŞERME: Hamilelik sürecinde anne adayının aşermesi normal bir durumdur. Aşermeler hormon düzeyindeki değişimlerden kaynaklanır. Aşerme döneminde anne adayları bazı yiyecekleri tüketmeyi daha çok isterken bazı yiyeceklerden tiksinebilir. Bazı kadınlarda aşerme belirtisi adet gecikmesinden bile önce görülebilir. Bunun nedeni plasentadan fazla salgılanan östrojenin tat ve koku almayı arttırmasıdır. Aşerme döneminde kötü kokular aynı zamanda mide bulantısının artmasına neden olur.
  9. BAŞ DÖNMESİ: Hamilelik döneminde en sık görülen belirtilerden birisi de baş dönmesidir. Baş dönmesi vücudun metabolik değişimlere ayak uydurmakta zorlandığı durumlarda görülür.
  10. KASIK AĞRISI: Kasık ağrısı gebeliğin 5. Haftasında görülür. Kasık ağrısı embriyonun rahim içine yerleşmesinden kaynaklanır. Kişinin hareket etmesini engellemeyen, hafif şiddetli kasık ağrıları normal kabul edilir. Şiddetli kasık ağrıları yaşandığında mutlaka hekime başvurmak gerekir.

Hamileliğin tespiti için en doğru zaman adet gününün 1-2 gün geçtiği günlerdir. Bu günlerde kanda gebelik testi yapılır. Son âdetin 20. Günü Beta HCG testi ile hamilelik tespiti yapılır.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.