Hamileler Cola İçebilir Mi?
Hamileler için merak edilen temel konulardan birisi, hamilelik süresince tüketilebilecek yiyecek ve içeceklerdir. Tüm uzmanların ortak önerisi besinini anneden alan bebeğin sağlıklı gelişimi için anne adayının iyi gıdalar almasıdır.
Hamilelik boyunca mümkün olduğu kadar doğru beslenme hedeflenir. Ancak her zaman buna uymak mümkün olmamaktadır. Hamilelik dönemi öncesi yeme alışkanlıkları, içecek tüketimleri bu süreçte baskın olmaktadır.
Zararlı olarak tabir edilen bazı ürünlerin tüketimine engel olmak bu alışkanlıklar nedeniyle bir hayli zordur. Bu zararlı olan içeceklerin başında asitli içeceklerin en popüleri olan kola gelmektedir. Kola içmenin sağlık için bir sorun yaratıp yaratmadığı ya da ne kadar yarattığı, uzmanlar tarafından sürekli araştırılmaktadır. Peki hamile iken kola içilir mi? Şimdi bu konuyu inceleyelim.
Hamilelikte Ne Kadar Kola İçilebilir?
Kola içerisinde yüksek oranda kimyasal, kafein, karbondioksit ve şeker gibi maddeler barındıran bir içecektir. Şekersiz özelliği ile satılan kola dışındaki normal kola ürünleri çok yüksek şeker ihtiva eder. 1 kutu kolada yaklaşık 15 küp şeker bulunmaktadır. Şekersiz kola da dahi yapay tatlandırıcı bulunmaktadır. Kalori bakımından oldukça yüksek olduğundan hızlı kilo alımı ve yağ dokusunun artışına sebep olur. Bunun dışında içindeki asit nedeniyle uzun süre tüketimi neticesinde midede problemler meydana gelir.
Çocuk ya da yetişkinlere 1 kutu dahi içmesi hiçbir uzman tarafından önerilmemektedir. Ancak kesinlikle içilemez demek doğru olmayacaktır. İçeriğindeki şeker ve asit oranı aşırı tüketimde vücudunuza uzun vadede zarar verebilir. Bu durum sizin vasıtanızla bebeğe sirayet edebilir. Ancak hamilelik boyunca çok nadir tüketim yapmak doğrudan bebeğe ya da anneye zarar vermeyecektir. Hamilelikte fanta içmek ya da kola içmek tercih edilmemeli ancak çok az miktar tüketiminde büyük problemler yaratmayacaktır.
Hamilelikte Kola İçmenin Zararları
Yetişkin bir bireyin kola tüketiminin zararı ile hamilelere olan zararları benzerlik göstermektedir. Ancak hamilelerde durum biraz daha farklı olmaktadır. Vücudunda bir bebek gelişimi sağlayan annelerin fizyolojik yapısı gebelik ile birlikte değişmeye ve hassaslaşmaya başlar. Özellikle midede sorunlar hamilelik süresince baş gösterir. Yoğun mide yanmaları hatta reflü hamilelikte sıkça karşılaşılan durumlardır.
Kola gibi asit bazlı içecekler hamilelerde mideyi normal bireylere göre daha fazla yorar. Hamilelerde vücuda giren şeker ve tuz oranının da belli bir dengede olması gerekir. Kolada kullanılan şeker ve yapay tatlandırıcılar da sorunlara yol açabilir. Ancak bu gibi durumlar sık ve yoğun tüketim neticesinde oluşmaktadır. Hamilelerin kendileri ve bebeklerine zarar vermemeleri için kola gibi asitli içecek tüketiminden kaçınmaları önerilir.
Daha kaliteli bir hamilelik geçirmeleri için beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri faydalı olacaktır. Hamilelikte kola içmenin zararları uzman tv ile pek çok araştırmaya da konu olmuştur.
Hamilelikte Kolanın Bebeğe Zararı
Hamilelik süresince gazlı içecek tüketiminden mümkün olduğunca uzak durmak ve doğru beslenmek gerekir. Anne adaylarının 9 aylık gebelik süresi boyunca çeşitli besin ya da maddeleri canı aşırı isteyebilir. Aşermek olarak tabir edilen bu durumda annenin canı zararlı olabilecek kola gibi bir ürünü de isteyebilir. Genellikle beslenilen metodun dışında ürünleri vücut aşermek şeklinde istemektedir.
Örneğin protein ağırlıklı beslenen bir annenin canı karbonhidrat tüketmek isteyebilir. Bazı durumlarda aşermek vücudun eksik kalan ürünleri istemesi şeklinde yorumlanmaktadır. Bu şekilde bakılırsa hiç kola tüketmemiş bir annenin de kola istemesi normal bir durumdur.
Hamilelikte kolaya aşermek konusunda annelerin isteklerini mümkün olduğunca baskılamaları ve doğal içecekler tüketmeleri tavsiye edilir. Ancak bahsettiğimiz gibi çok az bir tüketim bebeğe zarar vermeyecektir. Hamilelikte kola aşermek cinsiyet üzerinde belirleyici bir unsur değildir.