Hamilelikte Güzellik ve Bakım hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey
Bir anne adayının kendisini hem duygusal hem de fiziksel açıdan en özel hissettiği dönem kuşkusuz hamilelik dönemidir. Sizi baştan ayağa etkileyen hamilelik döneminde anne adayları tüylenmeden ne kadar çok şikayetçi olsalar da ciltlerinde ortaya çıkan parlaklıktan büyük bir memnuniyet duymaktadırlar. Görünümlerini her dönemde önemseyen anne adayları hamilelikte bakım yaparken dikkatli olmalıdır çünkü bu dönemde yaptıracakları güzellik işlemleri hem onlar hem de bebekleri için sağlıksız olabilir.
Hamilelikte Saç Bakımı ve Tüyler
Anne adayları gebelik döneminde saçlarının görüntüsünden büyük bir memnuniyet duymaktadır. Çünkü bu dönemde soluk ve cansız görünen saçlar bir anda canlanabilir ve parlaklığı ile sizi büyüleyebilir. Fakat bu durum her anne adayı için aynı olmayabilir çünkü bazı anne adaylarının saçları gebelik döneminde olduğundan daha kötü ve soluk bir görünüme sahip olabilir. Bu yüzden hamilelikte bakımlı olmak için hamilelikte saç bakımı büyük bir önem taşımaktadır.
Boyama
Anne adayının gebelik döneminde saçlarını boyaması oldukça tehlikeli olabilir çünkü dip boyanın yapıldığı sırada kafa derinizin emdiği kimyasallar zararlı olabilir. Bilimsel olarak kanıtlanmasa da uzmanlar anne adaylarının ilk trimesterı dolmadan saçlarını boyatmamasını öneriyor. Bununla birlikte bazı uzmanlar da saç boyamanın hiçbir zararı olmadığını vurguluyor. Eğer gebeyseniz ve hamilelik döneminde saçınızı boyatma konusunda endişeli iseniz kafa derinize temas etmeyen röfle gibi bir boya işlemi yaptırabilirsiniz.
Düzleştirme ya da dalga açma
Saçlarının görünümüne oldukça önem veren anne adayları saçlarının daha hoş görünmesini istediği için düzleştirmek isteyebilir. Her ne kadar hamilelikte saç düzleştirmenin zararlı olduğu kanıtlanmasa zararsız olduğu da bilinmemektedir. Ancak unutmayın ki ilk trimester anne ve bebek için en önemli olan üç aylık süreçtir bu yüzden saçlarınıza herhangi bir işlem uygulamaktan kaçınmaya özen gösterin.
Perma
Hacimli ve hoş bir biçime sahip olan saçlar kadınları cezbetmektedir. Perma da bu saç şekillendirme işlerimden birisidir. Ancak hamilelik döneminde perma işlemi, hormonal değişimlerden dolayı doktorlar tarafından pek önerilmez. Hatta perma işlemi gebelerde çok fazla tutmayabilir ve saçta farklı bir tepki verebilir.
İstenmeyen tüylerin alınması ve renk açma gibi uygulamalar
Hamilelik döneminde anne adayının hormonsal nedenlerden dolayı aşırı tüylenme yaşaması oldukça normal bir durumdur. Bu görüntü hemen hemen tüm annelerin hoşuna gitmez. Koltuk altı, bikini bölgesi ve göbek gibi bölgelerin yoğunluklu olarak tüylendiği bölgeler için lazer epilasyon ve epilasyon kremleri gibi seçeneklere başvurmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Her ne kadar klinik açıdan bu işlemlerin anne ve bebeğin sağlığı için zararlı olduğu bilinmese de bu uygulamaları ilk trimester sonrasında yapmak hem anne hem de bebek için daha sağlıklı olacaktır.
Hamilelik sırasında tüylerinizi cımbızla almak ya da tıraş etmek gibi seçenekler için ise zararlı bir durum söz konusu dolaydır. Aynı zamanda ağda yaptırmak da bu dönemde sakıncalı değildir ancak bu işlemleri yaparken oldukça yumuşak hareketler kullanmaya özen gösterin.
Hamilelikte Yüz bakımı
Hamilelik sırasında yüz bakımı da oldukça büyük bir önem taşımaktadır. İşte bu dönemde dikkat etmeniz gereken şeyler:
Cilt bakımı
Hamilelikte cilt bakımı en çok merak edilen sorular arasında gelmektedir. Gebelik sırasında her anne adayı o fotoğraflarda gördüğü cildi parlak görünen hamile kadınlarla aynı kaderi paylaşamayabilir. Ancak yine de hamilelik sırasında güzel ve parlak bir cilde sahip olmak hayal değildir. Eğer cildinize uygun bir cilt bakımı yaptırırsanız hamilelik sırasında aldığınız kilolardan dolayı yüzünüze yansıyan yağların etkisi zamanla kaybolacaktır ve gözenekleriniz açılacaktır. Birçok cilt bakımı yöntemi gebelik sırasında uygulanabilir ancak peeling ve mikrodermabrazyon gibi uygulamardan uzak durun. Çünkü gebelik sırasında hassaslaşan cildiniz daha da tahriş olabilir. Ayrıca gebelik sırasında mikro elektrik uygulamalarından uzak durun.
Kırışıklık giderici bakımlar
Cilt bakımına oldukça önem gösteren ve yaşlılıktan korkan anne adayları büyük ihtimalle gebelik sırasında da yaşlanma karşıtı uygulamalardan faydalanmak isteyecektir. Ancak şunu unutmayın ki hamilelik sırasında cildinize uygulatacağınız derinin içine nüfuz edilecek olan o işlemlerin hem sizin hem de bebeğiniz açısından güvenirliği onaylanmamıştır. Bu yüzden enjeksiyon ve dolgu gerektirmeyen uygulamaları tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Cildinize herhangi bir şey uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Akne tedavisi
Hamilelik sırasında salgıladığınız hormonlardan dolayı yüzünüzde ortaya çıkan akneler sinirinizi bozabilir ancak akneleriniz için yüzünüze kendi kararınızla bir şey uygulamayın! Mutlaka doktorunuza danışın ve onun kararı ile akne tedavinizi gerçekleştirin. Hamilelik sırasında Retin-A yasaktır ve bu yüzden reçetesiz ilaç satın almayın. Ayrıca peeling gibi işlemler için de doğum yapmayı beklemelisiniz.
Bu Yazı Tam Senlik : Hamilelikte Kuru Cilde Ne İyi Gelir ?
Hamilelikte Diş Bakımı
Gebelik sırasında anne adayları rahat ve özgürce gülümsemek ister ancak bazen dişlerin görüntüsü onların moralini bozabilir ve diş bakımı yaptırmak isteyebilir.
Beyazlatıcı ürünler
Hamilelik sırasında anne adayları inci gibi parlayan dişlere sahip olmak için çeşitli uygulamalar yaptırmak isteyebilir. İyi haber şu ki gebelik sırasında yaptıracağınız diş beyazlatma işlemlerinin sağlıksız olduğu söylenmemektedir. Ancak tabii içinizin rahat etmesi için bu işlemi doğumdan sonra uygulamak sizin için daha rahat olacaktır.
Diş cilası
Hamilelik sırasında anne adaylarının yapmayı düşündüğü bir diğer diş bakımı tedavisi daha! Diş cilası uygulaması klinik olarak bir risk taşımamaktadır ancak yine de bu tür uygulamalarının doğumdan sonra yapılması anne ve bebek için daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Hamilelikten dolayı anne adaylarının diş etleri zaten hassas olacağı için bu dönemde beyazlatma ve cila gibi bakımları doğumdan sonraya ertelemek en doğru karar verecektir.
Hamilelikte Vücut bakımı
Hamilelik sırasında alınan kilolardan dolayı vücudunuz daha da hassaslaşır ve bundan dolayı annenin vücuduna daha iyi bakması gerekmektedir.
Masaj
Gebelikte alınan kilolar olsun, pelvik tabanlara yapılan baskılar olsun oldukça zorlu bir dönem anne adayını beklemektedir. Geceleri rahat pozisyonlarda uyuyamayan anne adaylarının sık sık bel ağrısı yaşaması çok normal bir durumdur. Ancak bu dönemin daha rahat geçmesi için anne adayının tecrübeli birisine masaj yaptırarak vücudunu rahatlatması çok önemlidir. Ancak masaj yaptırmadan önce mutlaka masörün hamile masajı alanında bir lisansı olmasına dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte hamileliğin ilk trimesterında masaj yaptırmak mide bulantısı ve baş dönmesine neden olabilir bu yüzden sonraki dönemlere erteleyebilirsiniz. Masaj sırasında hamileler için yapılan özel göbeği açık açık bir masaj yatağı, özel yastık ve köpük kullanmasını rica edin. Ayrıca masaj sırasında kokusuz malzemelerin kullanılması da anne adayını daha az rahatsız edecektir. Masaj terapistinin doğru bölgelere masaj yaptığından emin olun. Rahmi kasacak hareketlerin yapılmasına izin vermeyin. Karın bölgenize de dokunmaması sizi daha da rahat hissettirecektir.
Aromaterapi
Hamilelik sırasında bitkisel yağlar kullanmanın sağlıksız olup olmadığı kanıtlanmasa da aromaterapiye karşı oldukça dikkatli davranmalısınız. Hamilelik sırasında özellikle lavanta, gül, papatya, portakal çiçeği, mandalina, yasemin ve ylany-ylang yağlarını kullanmak güvenlidir ancak ardıç, biberiye, fesleğen, adaçayı, yarpuz, kekik ve dağ kekiği gibi bitkiler rahmi etkilediği için kullanılmamalıdır. Eğer bu bitkilerle masaj yaptırdıysanız korkmanıza gerek yok çünkü sırt bölgenizin derisi kalın olduğu için emilme oranı düşüktür ancak bir sonraki masaj uygulamanızda bu yağlardan uzak durun.
Vücut bakımı, kese, bandajlama ve hidroterapi
Eğer anne adayının vücuduna keseleme işlemi yumuşak bir şekilde uygulanırsa bu işlemlerin ona hiçbir zararı olmayacaktır. Ancak hamilelik sırasında cilt çok hassas olduğu için sert uygulamalar annenin cildini tahriş edecek ve zarar verecektir. Bandajlama uygulamasında ise vücut ısınızın çok fazla yükselmemesine dikkat etmelisiniz. Hidroterapi konusunda ise 38 dereceden az sıcaklıkta olmaya dikkat edin ve hamilelik sırasında kesinlikle buhar odalarından ve sıcak su küvetlerinden uzak durmaya çalışın!
Solaryum, bronzlaştırıcı sprey ve losyonlar
Hamilelik döneminde soluk görünen teninizden şikayetçi olabilirsiniz. Ancak bu dönemde solaryum fikrini aklınızdan bile geçirmemelisiniz. Çünkü solaryum hassas olan cildinize zarar verin hem de ‘hamilelik maskesi’ olarak bilinen lekelerin oluşmasına ön ayak olur. Bununla da kalmıyor! Solaryum vücuda sıcaklık verdiği için gelişmekte olan bebeğiniz için de oldukça zararlı bir durum oluşturabilir! Ancak hala bronz bir tene sahip olma fikrinden kurtulamıyorsanız doktorunuzun tavsiye ettiği losyon ve spreyleri kullanabilirsiniz.
Hamilelikte El ve Ayak Bakımı![]()
Gebelik dönemi aynı zamanda anne adayının elleri ve ayakları üzerinde de büyük bir etki bırakacaktır. Hiçbir anne adayı hamileliği boyunca güzelliklerinden ve bakımından ödün vermek istemez. Fakat hamileliğin ilerleyen haftalarında manikür ve pedikür yapmak hamileler için gittikçe zorlaşan bir işlem haline geliyor. Bu sebepten dolayı anne adayları manikür ve pedikürlerine tanıdıkları kuaförlerde yaptırmaları gerekebilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu gebe annelerin manikür yaptırırken gittikleri kuaförlerin hijyen kurallarına dikkat eden yerler olması çok önemlidir. Kuaförlerdeki boya kokuları gibi kimyasal kokulardan da uzak durulması gerekir.
Manikür ve pedikür
Gebelik sırasında anne adayının tırnaklarına oje ve tırnak cilası sürmesinde bir sakınca gözlemlenmemiştir. Gebelik sırasında hormonsal değişimlerden dolayı tırnaklarınız normalden de hızlı büyüyebilir. Ancak oje gibi kokusu güçlü olan kimyasalları tırnağınıza sürmek midenizi bulandırabilir. Bununla birlikte pedikür yaptıracaksınız eğer bilek kemiğiniz ve topuğunuz arasındaki kısmın ovulmamasını isteyin çünkü bu bölge rahminizin kasılmasına neden olabilir. En çok merak edilen bir diğer konu ise hamilelik sırasında takma tırnağın zararlı olup olmadığıdır. Hamilelik sırasında takma tırnak takmak sakıncalı değildir ancak yine de bebeğin doğmasını beklemek anne adayı için daha iç rahatlatıcı olacaktır. Ayrıca tırnağımızdaki kapalı kalan bölgenin enfeksiyon kapmasını daha da hızlandırabilir.
Bilinenin aksine hamileyken manikür ve pedikür yapmak, oje veya tırnak cilası sürmenin hamile anneye hiçbir sakıncası yoktur. Hamilelikte bol bol manikür yaptırın. Çünkü hamilelikte tırnaklarınız her zamankinden daha hızlı uzuyor ve daha fazla dayanıklıdır.
Bilindiği gibi çoğu hastalık kuaför ve bu tarz yerlerde i̇nsanlardan insanlara geçmektedir. Hamile anneler kuaföre giderken dikkat etmeleri gereken bir diğer konu ise bu kuaförlerde kullanılan malzemelerin kaliteli olup olmadığının önemidir.
Hamileyken kuaförde manikür yaptıracaksınız kuaför salonunun i̇yi havalandırma olmasına ve kaliteli hijyenik malzemeler kullanan bir film olduğuna dikkat etmeniz gerekmektedir.
Bir diğer merak edilen konu ise hamilelikte oje sürmenin zararlı olup olmadığıdır. Eğer imkanınız var ise manikür, pediküri oje sürme gibi basit bakımlarınızı kendiniz kendi aletlerinizle yapmanızdır. Yapamıyorsanız kuaföre giderken kendi manikür aletlerinizi götürmelisiniz. Herhangi bir bulaşıcı hastalığa karşı sizleri koruyacaktır.