Hamilelikte Hangi Aşılar Yapılmalıdır?
Hamilelikte yapılması gereken aşılar, anne bebek sağlığını korumak için mutlak öneme sahiptir. Gebelik sürecinde bunun bilincinde olan ebeveynlerin sormuş olduğu hamilelikte hangi aşılar yapılmalıdır? Sorusunun detaylı cevapları, yazının devamında sunulmuştur.
Gebelikte yapılması gereken aşılar, sizin ve bebeğinizin hastalık ve enfeksiyonlardan korunması için gerekli olup ihmal edilmemelidir. Bebeğin anne karnında sağlıklı gelişiminin yanı sıra gelecek yaşantısında da sağlık sorunlarına karşı korunmasını sağlamak için faydalı olan aşı çeşitleri, sağlıklı bir gelişim adına önem taşır.
Hamilelikte Hangi Aşılar Yapılmalıdır?
Tetanoz – Difteri Aşısı
İlk doz aşı, hamileliğin 18 ile 20. Haftası arasında yapılmalıdır. Gebelik boyunca 3 doz olarak yaptırılması gereken bu aşının ikinci dozu, ilk doz yapıldıktan 30 gün sonra yapılır. İlk aşıyı takip eden sürecin ardından 6 ay ile 12 ay sonra ise üçüncü doz yapılır. Yani üçüncü doz, doğumdan sonrada yapılabilmektedir.
Boğmaca Aşısı
Hamile kadının önceki aşı takvimi önemli olmaksızın, tüm hamile kadınlara yapılması önerilen aşılardan biridir. Hamileliğin 27 ile 36. Haftaları arasında yapılması uygun olan bu aşı, bebeğin hastalıklara karşı korunmasında önemli bir yere sahiptir.
Grip zamanında tek doz yapılan bu aşının, boğmaca salgınının yoğun görüldüğü yerlerde biraz daha erken yapılması tavsiye edilebilir.
Hepatit B Aşısı
Gebelikte yüksek riskli olan anne adaylarına yapılan Hepatit B aşısı, aynı zamanda tüm yenidoğan bebekler için ilk doz olarak uygulanır. Annenin taşıyıcı olması durumunda ise, bebeklere ayrıca Hepatit B immunglobulin aşısı da yapılmaktadır.
Hepatit A Aşısı
Hamilelikte anne adayının teması öncesi ve sonrasında yapılan Hepatit A aşısı, ihtiyaç duyulması halinde yapılmaktadır. Salgın ve temas bulunan bölgelere yapılacak seyahatler öncesinde yapılması tavsiye edilmektedir.

Grip Aşısı
Özellikle kış aylarında, hamile ve emziren kadınların yaptırması tavsiye edilen aşılardan biridir. Grip aşısı yaptırdıktan sonra, gribe yakalanma riski neredeyse tamamen ortadan kalkmaktadır.
Hamilelikte Meningokok Aşısı
Menenjit salgınının olması ve anne adayında menenjit görülmesi durumunda yapılan bir aşıdır. Bebeğin ve anne adayının korunması için güçlü aşılardan biri olan Meningokok aşısı, doktorun uygun görmesi durumunda yapılmaktadır.
Kuduz Aşısı
Kuduz olduğundan şüphe duyulan hayvanlarla temas sonrası, kuduz aşısının yaptırılması önem taşır. Böyle bir şüphe durumunda doktorunuza durumunu ileterek, kuduz aşısı yaptırabilirsiniz.
Önemli Hatırlatma: Bu listede yer alan aşılar, hiçbir zaman doğrudan tavsiye niteliği taşımayıp bilgilendirme amaçlıdır. Hangi aşıyı yaptırmanız gerektiği, anne adayının ve bebeğin sağlık durumlarına göre değişebileceği için öncelikle doktor tavsiyesi alınması gerekir.