Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Hamilelikte Kabızlık: Sebepler ve Kesin Çözüm Yöntemi

0 906

Gebeliğin özellikle son 3 aylık dönemi içerisinde ortaya çıkan kabızlık probleminin en önemli sebepleri yavaşlayan bağırsak hareketleri, baskılanan iç organlar ve sertleşen dışkıdır. Bu kapsamda ciddi bir sorun haline gelebilen gebelikte kabızlık çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilir ve bu da aşağıda yer alan paragrafların ana konusunu oluşturmaktadır.

Hamilelikte Kabızlık Neden Olur?

Gebelik süresince karşılaşılan kabızlık probleminin en önemli nedeni fiziksel hareketlerin minimize olması, düşük lifli beslenme, endişe ve gebeliğin doğal nedenleridir.

Gebeliğin doğal nedenleri arasında olan geniş rahim, organlara baskı yapmakta ve bu baskı da tahmin edilebileceği üzere bağırsak hareketlerinin yavaşlaması sonucunu doğurmaktadır.

Bağırsak kaslarının daha yavaş hareket ediyor olması yemek ve atıkların boşaltım sisteminde daha yavaş hareket etmesine neden olur ki bunun ilerleyen safhası da kabızlık olarak adlandırılır.

Nadiren de olsa gebelik süresince alınan demir takviyeleri de kabızlığa neden olabilir. Bu nedenle eğer demir takviyesi kullanıyorsanız, bununla beraber bol su içtiğinizden emin olmanız gerekir. Yeri gelmişken bu takviyeleri doktorunuzun tavsiyesi üzerine kullanmaya başlamanız gerektiğini de hatırlatmak yararlı olabilir.

Hamilelikte Kabızlık Nasıl Tedavi Edilir veya Önlenir

Gebelik süresince kabızlığın önlenmesi ve tedavisi aslında aynı kapıya çıkmaktadır. Kabızlığın ortaya çıkmasını önlemek için yapılacak şeyler, kabızlığın tedavi edilmesi için de kullanılabilir. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Yüksek lifli bir diyet programının takip edilmesi: Gün içerisinde en az 25 gram kadar lif tükettiğinizden emin olmanız gerekir. Bu lifin meyve, sebze ve kahvaltılıklardan alınması önemlidir.
  • Çok fazla sıvı tüketmeniz gerekiyor. Gebelik süresince lif alımını artıranların düştüğü en önemli hata bununla aynı oranda su tüketimini arttırmıyor olmasıdır. Gebelik süresince her gün en az 10-12 su bardağı su içtiğinizden emin olmanız gerekmektedir. Eğer yaz ayı içerisinde yer alınıyorsa bu tüketim daha da arttırılabilir.
  • Rutin bir egzersiz programı edinin. Gebelik süresince fiziksel aktivitenin minimize edilmesi olağandır, ancak bu zararlıdır. Gebelerin gün içerisinde yürümek, yüzmek ve buna benzer ılımlı egzersizlerle gününe hareket katması gerekir.
  • Demir takviyesinin azaltılması ya da kullanımından vazgeçilmesi. Gebelik süresince kabızlığa neden olan en önemli faktörlerden birisi de alınan demir takviyesidir. Demir takviyesi çeşitli durumlarda kabızlığa neden olabilir, bu nedenle takviye almayı bırakmayı ve doğal yollarla demir ihtiyacınızı karşılamayı düşünebilirsiniz.

Hamilelikte Kabızlığa İyi Gelen Tarifler

Aşağıda yer alan tarifleri, önerileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini ve kabızlığa neden olan şeyin ne olduğunu bilmeniz gerektiğini unutmayın.

Gebelik oldukça zor ve dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Bu açıdan gebelerin sık sık doktoruyla iletişime geçmesi, diyalog halinde bir hamilelik yaşaması önemlidir. Yine de çeşitli tecrübeler ve öneriler kabızlık gibi problemlerin geçmesine, hafiflemesine neden olabilir.

Lif Tüketimini Artırmak

Lif içeriği yüksek olan bir diyet programını uygulamak, kabızlık sorunuyla kısa süre içerisinde yüzleşmenizi sağlayabilir. Ek olarak lifli besinlerin içeriğindeki vitamin ve antioksidanlar gebeliğiniz için yararlı olabilir.

Gebe kadınların gün içerisinde mutlaka 25-30 gram kadar lif tüketmesi tavsiye edilir. Bunu doğal yollarla karşılamak isteyenlerin sebze, meyve, fasulye, bezelye ve kuru erik gibi gıdalara yönelmesi mantıklı olacaktır.

Hafif bir meyve salatasının üzerine ahududu serpiştirebilir, incir ve çilek tüketmeyi düşünebilirsiniz.

Bunları yaparken susuz kalmadığınızdan, en az 10-12 bardak su tükettiğinizden emin olmanız gerekir.

Öğün Sayısını Artırmak

Gebelikte kabızlık sorununa neden olan en önemli faktörlerden birisi de az öğünde çok yemektir. Bu açıdan öğün sayısını 5 ya da 6’ya çıkarabilir, yemekleri daha az fakat daha sık tüketmeyi düşünebilirsiniz. Bu, zaten baskı altında olan mide ve bağırsağın rahatlamasını, işlevini daha rahat yerine getirmesini sağlayacaktır.

Büyük öğünler tüketmekten kaçının ve sindirim sisteminizin tükettiklerinizin üstesinden gelebilmesi için bir şans tanıyın.

Fiziksel Aktiviteleri Artırın

Düzenli fiziksel aktivite gebelik süresince yapılmalıdır. Yukarıdaki listede de paylaşıldığı gibi hafif egzersizler gebeliğiniz için yararlı olacaktır. Gebelerin haftada 3 defa her biri 20-30 dakika kadar sürecek hafif egzersizler yapması tavsiye edilir.

Yüzme ve yürüyüş yapılabilecek en hafif egzersizlerdendir.

İlaç Tedavisi

Tıp bilimi oldukça gelişti ve kabızlık sorununun üstesinden de kısa süre içerisinde gelebilir. Bu açıdan kabızlık sorunu sizin için gerçekten can sıkıcı bir hal aldıysa ilaç tedavisine başlamak için doktorunuzla görüşmeniz gerekiyor.

Bildiğiniz gibi ilaçlardan bazıları gebelik için uygun değil ve bunu ancak doktorunuz bilebilir. Dolayısıyla doktorunuzdan bir randevu alın ve kabızlık tedavisi için uygun ilaçlardan hangisini kullanabileceğinizi ya da kullanmanıza gerek olup olmadığını öğrenin.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.