Hamilelikte Kansızlık Belirtileri Nelerdir?
Kansızlık, oksijenin vücudun en ücra köşelerine dahi taşınmasını sağlayan kırmızı kan hücrelerinin sayısındaki azalma sonucunda ortaya çıkan duruma denir. Hamilelikte kansızlık sorununun ortaya çıkmasındaki en önemli neden bu süreçte bebeğin de kan dolaşımına ihtiyaç duyması kaynaklı annenin kan hacminin % 50’yi aşan oranda artması ve buna karşın kırmızı kan hücrelerinin yeterince demir temin edememesidir.
Kansızlık ve anemi aynı anlamda kullanılmaktadır. Dokular yeterli oksijen alamadığında yani kansızlık problemi söz konusu olduğunda bitkinlik ve yorgunluk başta olmak üzere çeşitli semptomlar ortaya çıkacaktır. Bu açıdan hamilelikte kansızlık belirtileri nelerdir, nelere dikkat edilmelidir ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.
Hamilelikte Kansızlık
Gebelikte kansızlık probleminin ortaya çıkması 400 farklı türde olabilir, bu açıdan hepsinin demir eksikliğinden ya da hepsinin B12 eksikliğinden kaynaklandığını söylemek mümkün değildir. Doktorunuza başvurduğunuzda doktorunuz öncelikle kansızlık probleminizin olup olmadığını öğrenmek için tam bir kan hücresi sayımı gerçekleştirir. Bu sayımın ardından kansızlığa hangi faktörün neden olduğunu anlamak için farklı testler daha yapar ve eleme yöntemiyle neticede kansızlığınıza neyin neden olduğu nihayetinde bulunur.
Demir Eksikliğinden Kaynaklı Kansızlık
Gebe annelerin kansızlık yaşayanları arasında yapılan bir araştırmada bu grubun toplam içerisinde % 15 ile % 25 arasında bir yer kapladığı tespit edilmiştir. Bu gerçekten büyük bir orandır, demir eksikliği gebe kadınların başına sık sık gelmektedir.
Demir, kırmızı kan hücrelerinin içerisinde bulunan bir mineraldir ve oksijenin kan hücrelerinde taşınabilmesini mümkün kılmaktadır. Çok az demir tüketildiğinde vücutta bitkinlik, yorgunluk hissedilebilir çeşitli hastalıklara karşı çok daha az dirençli olunur.
Hamilelikte demir eksikliği problemini gidermek oldukça kolaydır, doktorunuza danışın ve bir demir takviyesi kullanmanız gerekip gerekmediğini öğrenin.
Folat Eksikliği Anemisi
Folat, gebelik süresince nöral tüp defektlerini önlemeye yardımcı olan bir folik asit vitaminidir. Folik asit gebelik süresince hamile kadınlar tarafından alınan en yaygın besin takviyelerinden birisidir. Hamile kadınlardan bazıları bunu takviye olarak almak yerine tahıl, yapraklı sebze, muz, kavun ve baklagil gibi çeşitli gıdalar aracılığıyla bu takviyeyi almaya çalışır. Folik asit içeriği düşük bir diyet vücuttaki kırmızı kan hücresi sayısının azalmasına, daha doğrusu beyaz kan hücresi içerisinde daha az yer kaplıyor olmasına neden olur.
B12 Eksikliği Nedeniyle Kansızlık
Gebelik süresince karşılaşılan kansızlık problemlerinden birisi de B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır. B12 vitamin eksikliği yaşayan kadınların çok büyük bir kısmı takviye kullanarak bu sorundan kurtulmaktadır. B12 vücutta kırmızı kan hücresi oluşumu için en önemli değerlerden birisidir.
Hamilelikte Kansızlık Neden Olur?
Gebelikte meydana gelen kansızlık probleminin ortaya çıkmasındaki en önemli sebep kırmızı kan hücresi üretimindeki azalma, diğer bir deyişle artan kan hacmine karşın vücudun bu artışı karşılayacak kadar demir, B12 ya da folik asit sahibi olmamasıdır. Dolayısıyla artan kan hacmi mevcut kırmızı kan hücresiyle yetinmeye çalışır, ancak bebeğiniz de artık kan dolaşımına dahil olduğu için oksijen tüm vücuda taşınamamakta çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşılmamaktadır.
Gebelik süresince kansızlık problemi en sık ikinci üç aylık dönem içerisinde yaşanır ve son üç aylık döneme kadar devam edebilir. Aşağıda kansızlık probleminin ortaya çıkmasına neden olabilecek çeşitli maddeler yer almaktadır:
- Demir yönünden zengin besinlere diyet içerisinde yeterince yer verilmiyor olması nedeniyle demir yönünden zayıf olunması.
- Gebeliğin kendisinden kaynaklanan çeşitli nedenler. Çünkü gebelikte kan hacmi % 50 oranında artar ve vücut bu artışı karşılayacak kadar demir barındıramaz.
- Adet kanaması, ülser ya da polip vb. nedenle meydana gelen kanamalar kırmızı kan hücrelerinin kaybolması anlamına gelir. Eğer bu kan akışı, üretilen kırmızı kan hücresinden daha fazlasının kaybedilmesine neden oluyorsa kansızlık problemine bu da neden olabilir.
Hamilelikte Kansızlık Belirtileri
Gebelikte meydana gelen kansızlık probleminin belirtileri ilk başta pek önemsenmeyecek kadar düşük şiddette olur, hatta hamilelikte kansızlık probleminin söz konusu olduğu dahi bilinmez. Fakat zaman ilerledikçe kansızlık probleminin şiddetlendiği görülecektir. Kansızlık probleminin en yaygın belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Zayıflık ya da yorgunluk,
- Baş dönmesi,
- Nefes darlığı,
- Hızlı ya da düzensiz kalp atışı,
- Göğüste ağrı,
- Soluk ten, dudak ve tırnaklar,
- Soğuk el ve ayaklar,
- Odaklanmada yaşanan çeşitli zorluklar.
Gebelikte Anemi Tedavisi
Gebelik süresince karşılaşılan kansızlık probleminin üstesinden gelmek için çeşitli vitamin takviyeleri kullanılabilir ya da doğal besin kaynaklarından yararlanılabilir. Fakat vücutta kansızlığın neden olduğu mutlaka bilinmelidir, çünkü demir eksikliği olanların bu ihtiyacını, B12 eksikliği olanların bu ihtiyacını, folik asit eksikliği olanların bu ihtiyacını karşılaması gerekecektir.
Hamilelikte kansızlık için ne yemeli yazımızdan detaylı yenilmesi gerekenlere bakabilirsiniz.
Yanlış bir yönlendirme işlerin daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bu nedenle hiçbir tavsiyeye kulak asmayın ve doğrudan gerekli testleri yaptırmak üzere doktorunuza başvurun. Doktorunuz kansızlığın neden kaynaklandığını bulduktan sonra en uygun takviyeyi ya da beslenme düzenini size önerecektir.
Doktorunuza bir daha kansızlık problemiyle karşılaşmamak için nasıl bir beslenme programını takip etmeniz gerektiğiyle ilgili de soru sorabilirsiniz.