Hamilelikte Nasıl Beslenmek Gerekir?
Sağlıklı bir gebelik diyeti, bebeğin büyümesini ve gelişmesini destekleyecek nitelikte olmalıdır. Dengeli ve sağlıklı beslenme gebeliğin seyrine ve doğum sonuçlarına olumlu yönde etki yapar. Anne sağlıklı beslendiği zaman bebek de doğru ve sağlıklı beslenecektir.
GEBELİKTE ANNE ADAYININ 300 KALORİYE İHTİYACI VAR
Gebelik döneminde gebelikte aşırı yemek yemekten uzak durmak gerekir. Gebelikte bir anne adayının günlük yaklaşık 300 kaloriye ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı karşılamak için tek taraflı beslenmekten kaçınmak gerekir. Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerden gerektiği kadar uygun miktarda alınmalıdır.
GEBELİK DÖNEMİNDE 11-14 KİLO ALMAK NORMALDİR
Gebelik döneminde anne adayının 11-14 kilo alması normaldir. Aylık kilo kontrol takibi düzenli olarak yapılmalıdır. Gün içerisinde az ve sık beslenmelidir. Anne ve bebek adayı için en iyi diyet; taze meyve, sebze, tam tahıllı, az yağlı süt ürünleri tüketmelidir. Et, balık, yumurta, kuru bezelye gibi protein kaynakları tüketmek gerekir.
SIVI TÜKETİMİNE ÖZEN GÖSTERİN
Gebelik döneminde su tüketiminin az olması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Gebelik döneminde anne adayı en az 3 litre su tüketmesi gerekir. Gebelik süresinde yetersiz sıvı alımı ilerleyen dönemlerde kasılmalara, karın ağrısına, baş dönmesine ve idrar yolu enfeksiyonuna neden olur.
SEBZE VE MEYVELERİ YIKAYIN.
Gebelik sürecinde tüketilen sebze ve meyvelerde yer alan zararlı kimyasalları temizlemek için iyice yıkanması gerekir. Beslenirken sindirimi kolay olan zengin lif kaynağı besinler tüketilmelidir. Sebze ve kuru baklagillerin üstüne haşlama su dökülmesi besinlerdeki vitamin ve minerallerin kaybolmasına neden olur. Bu yüzden besinlerin üstüne pişirme su dökülmemelidir. Besin alırken besinlerin taze olmasına özen göstermek gerekir.
FOLİK ASİT TAKVİYESİ DOĞUM RİSKİNİ AZALTIR.
Gebelik döneminde folik asit takviyesi erken doğum riskini azaltır. Gebe kalmadan önce günde 400-1000 mikrogram folik asit alınmalıdır. Güçlendirilmiş tahıllarda, yeşil yapraklı sebzelerde, turunçgillerde, kuru fasulyede ve bezelyede bol miktarda folik asit bulunur.
KAFEİN TÜKETİMİNİ SINIRLANDIRIN.
Gebelik anında alınan yüksek seviyede kafein düşük riskini arttırır. Kafein alımını günde 200 mg ile sınırlandırın. Günde en fazla 2 bardaktan fazla kahve tüketmeyin.