Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Hamilelikte Son Ay Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikte Son Ay Nasıl Yatmalı

0 1.396

Hamilelik dönemi içinde uyku düzeni bozulması sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Bu süre içinde anne adayının rahat uyuması hem kendisi hem de bebeğin sağlığı açısından gereklidir. Kaliteli bir hamilelik dönemi geçirilmesi için doğru pozisyonda ve yeterli uyku alınması çok önemlidir. Uyku düzeni aynı zamanda annenin ruhsal yeterliliği ve mutluluğu için de önem arz eder. Hamilelikte doğru uyku pozisyonu ilk dönemlerde etkin değildir. Hamilelik süresinin yaklaşık 30. Haftasına kadar yatış pozisyonlarında daha esnek olunabilir. Anne dilediği şekilde çok daha rahat uyuyabilir. Karnın iyice büyümesi ile birlikte istenilen yöne yatılamamakta ve konforlu bir uyku sağlanamamaktadır. Bu nedenle hamilelikte son ay nasıl yatılmalı konusunda en önemli detayları sizlerle paylaşacağız.

 

En Sağlıklı Yatış Pozisyonları

 Bebeğin büyümesi ile birlikte uyumak ve yatışa geçmek oldukça zorlaşmaktadır. Bunun önüne geçebilmek ve annenin mümkün olan en rahat şekilde hareket edebilmesi için bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Hamile kadınlara gerek çevresi gerek uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen yatış pozisyonu sol yana yatıştır. Bu genel itibariyle sadece hamilelere değil tüm bireylere tavsiye edilen doğru bir pozisyondur. Bunun temel sebebi; kalbin pompaladığı kan tüm vücudu dolaştıktan sonra kalbe dönmek için sağ tarafımızda bulunan bir toplardamardan tekrar pompalanmaktadır. Sol tarafa yatıldığında bu ana toplardamar rahatça kan pompalayacak ve kalbe yeteri kadar kan ulaşımı sağlanacaktır. Dolayısıyla hamile bayanlar için en ideal yatış pozisyonu sol tarafa yatmaktır.  Ancak çoğu durumda bu zorunlu değildir. Hamilelikte sağa yatmak ya da sırt üstü yatmak mümkün olabilir. Kısa süreli sağa ya da sırt üstü dönüşler yapılabilmektedir. Ancak bebeğin ya da annenin çeşitli sağlık sorunları veya gelişim yetersizlikleri bulunduğu durumlarda sol yana yatmak doktor tarafından zorunlu hale getirilebilir.

Hamilelikte Oturma ve Yatma Şekilleri

Hamilelik süresinin sonlarına yaklaşıldıkça bayanların hem fiziki hem de ruhsal olarak hazırlanma süreçleri zorlaşmaya başlar. Hem annenin hem de bebeğin sağlıklı gelişimini sürdürebilmesi ve dayanıklılığının artması için uyku en önemli konudur. Sağlıklı bir uyku ile annelerin bağışıklık sistemi güçlenir, stresi azalır, dayanıklılıkları artar. Anne karnındaki bebeğe faydaları ise; gelişimi hızlanır, besin alımı düzene girer. Bu nedenle sağlıklı uykunun temelindeki doğru yatış pozisyonlarının mutlaka öğrenilmesi gerekir. Hamileler için en iyi uyku pozisyonlarından bazılarını inceleyelim.

  1. Hamilelikte Sol Tarafa Yatma

En ideal olan ve muhakkak önerilen yatış pozisyonudur. Sol tarafa yatıldığında kan dolaşımının pozitif etkilenmesi neticesinde bebeğe giden kan ve besinlerin ulaşımı kolaylaşır.

  1. Hamilelikte Yastık Kullanımı

Hamileler için yatmayı kolaylaştırıcı etkenlerden birisi yastık kullanımıdır. Özel olarak hamile yastığı adı ile üretilen ürünlerden alabileceğiniz gibi, evdeki mevcut baş yastığını da kullanabilirsiniz. S şeklinde yana yatış esnasında bacaklarınızın arasına yastığı alabilirsiniz. Böylece rahim baskılanmaz, bir bacağın diğerine yükü azalır ve omurgada rahatlama meydana gelir.

  1. Hamilelikte Dik Konumda Uyumak

Hamilelerin özellikle karnın çok büyüdüğü 30. haftadan sonra sıklıkla tercih ettikleri bir yöntemdir. Annede mide rahatsızlığı, mide yanması ya da reflü gibi bir sorun varsa oturur şekilde uyumak tavsiye edilir. Midenin ve yemek borusunun dik konumda olması ile daha az problem yaşanacaktır. Sırt desteği sağlayan bol yastık kullanarak geniş bir koltukta bu şekilde yatış sağlanabilir.

  1. Hamilelikte Oturarak Uyumak

Anne adaylarının son ay içinde yatma pozisyonuna geçmeleri oldukça zorlaşmaktadır. Rahat nefes almak ve mide sorunlarından uzaklaşmak için yarı oturur pozisyonda uyumak anneyi rahatlatacaktır. Son ay içinde en uygun pozisyon seçilerek kaliteli ve mümkün olduğunca deliksiz uyku bebeğin gelişimini destekleyecektir.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.