Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Hamilelikte Vitamin Hapı Kullanmak

0 759

Gebe olsun gebe olmasın, hiç kimse besin değeri açısından bir günde kusursuz bir beslenme yapamaz. Hamileliğin ilk günlerinde yaşanan mide bulantısıyla iştah kaybı yaşarız. Az bir yemek yesek bile bizleri rahatsız edebilir. Günlük bir hamilelik vitamin hapı kullanımı tam besin değerleri kadar zengin olmasa da bebeğinizin sağlıklı gelişmesi için gereklidir. Hamilelikte vitamin hapı kullanmak bebeğinizin hayati yapı faaliyetlerini gerçekleştirdiği ilk aylarda bebeğinize iyi bir destek olacaktır.

Hamilelikte vitamin hapı kullanmanın bir başka yararı daha var. Yapılan araştırmalarda gebeliğin ilk aylarında hatta gebe kalmadan önce alınan folik asit içeren vitaminler bebeklerde nöral tüp defekti görülme riskini azalttığı görülmüştür.

Yapılan bir başka araştırma da ise hamile kalmadan önce alınan veya hamileliğin ilk aylarında alınan B6 vitamin içeren hapların hamilelikte görülen bulantıyı azaltmasıdır.

Özellikle gebeler için geliştirilmiş kaliteli vitamin destek hapları eczanelerde reçeteli veya reçetesiz olarak satılmaktadır. Tabiki en iyi hap bünyenize göre doktorunuzun size önereceği veya reçete ile yazacağı haplardır. Vitaminlerin fazlası da vitamin zehirlenmesi yapacağından,  doktorunuz önermeden her hangi bir vitamin alınmamalıdır.

Hamileyken bu kadar besin alırken, neden üstüne bir de vitamin hapı almalıyım?

Hamilelikte doğru gıdalarla beslenerek tüm vitamin ihtiyaçlarınızı karşılayamaz mısınız? Evet belki karşılayabiliriz, fakat yiyeceğimiz gıdaların günlük besin ihtiyaçlarınızı tam karşılayacak şekilde ölçülü ve tartılı hazırlandığı bir laboratuvarda yaşamanız, yemek saatlerinizi aksatmamanız ve bu gıdaları almanız için gereken tüm çeşit yiyecekleri mideniz bulanmadan yiyebilmelisiniz.

Gebelikte günde bir adet alacağınız vitamin hapı beslenmenizin karşılamadığı zaman besin öğeleri açısından ihtiyaçlarınızı karşıyabilecek bir sigorta gibidir. Bu yüzden de günde bir tane almanız önerilmektedir.

Vitamin hapları sadece bir destektir. Haplar ne kadar tam ve iyi olursa olsun, hiçbir hap iyi beslenmenin yerini alamaz. Bebeğinizin ve sizin ihtiyacınız olan besinlerin çoğunu gıdalarınızdan almanız sağlığınız açısından en iyisi olacaktır. Taze meyve sebzelerde bildiğimiz ve bilmediğimiz bir hapa asla koyulamayacak esktra gıda ve vitaminler vardır. Yiyeceklerden hiçbiri hap oalrak verilemeyecek olan lif, su, kalori ve proteinler bulunur.

Hamilelikte takviye vitamin hapında neler var?

Hamilelikte alınan vitamin hapında neler olup olmadığı hapın kalitesine ve markasına göre değişebilir. Vitamin haplarında belirlenen bir standart olmadığı için her hap farklı çeşitlerde yapılabilir.

Almanız gereken hapları büyük ihtimalle doktorunuz size verecektir. Eğer doktorunuzun dışında bir hap kullanmak istiyorsanız hamilelikte vitamin hapı kullanmak haplarının içinde aşağıdaki değerlerin olmasına dikkat etmelisiniz.

  • Maksimum bir vitamin hapında 4.000 IU ( 800 mcg ) A vitamini olmalıdır.
  • En az 400 ile 600 mcg folik asit olmalıdır.
  • 250 mg kalsiyum. Kalsiyum açısından beslenmeniz az ise bu sayı artabilir. Eğer demir hapı da alıyorsanız kalsiyum değeri maksimum 250mg olmalıdır.
  • 50 ila 80 mg C vitamini 2mg B6 vitamini.
  • 30 mg demir
  • 15 mg çinko
  • 2 mg bakır
  • en fazla 500 mcg
  • D vitamini
  • En az E vitamini 15mg
  • En az 1.4 mg tiamin
  • En az 1.4 mg riboflavin
  • En az 18 mg niasin
  • En az 2.6 mg b12

Bazı vitamin haplarında magnezyum, fosfor, flor, biotin, pantoteknik asit, ekstradan B6 vitamini, zencefil veya Dha bulunabilir. Şüpheye düştüğünüz durumlarda mutlaka doktorunuza danışarak hap kullanmalısınız.

Hamilelikte vitamin hapı kullanmak faydalı diye fazla fazla alınmamalıdır. Fazla alınan vitaminler zehirli etki yapabilir. Günlük değeri aşabilecek her türlü destek sadece doktorunuzun gözetiminde alınmalıdır. Bitkisel haplar ve takviyeler için de aynı şekilde doktorunuza danışmalısınız.

Çoğu vitamin destek hapları mide bulantısı yapabilir. Eğer mide bulantınız çoksa vitamin hapınızı doktorunuza sorarak değiştirebilirsiniz veya hapları yemekle birlikte almayı deneyebilirsiniz.

Hamile haplarında bulunan demir kabızlığa veya ishale neden olabilir. Bu durumlarda da doktorunuza danışarak başka bir hap isteyebilirsiniz. Bu tarz durumlarda içinde demir bulunmayan vitamin hapları alınabilir. Demir hapını ekstradan midede çözülen değil de bağırsaklarda çözülenlerini tercih edebilirsiniz.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.