Hamilelikte Yenilmemesi Gereken Meyveler Nelerdir?
Meyveler sağlıklı ve besleyici besinlerdir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan besinler aynı zamanda çok iyi bit lif kaynağıdır.
Meyve ve sebze içinde cenin hücre yaralanmalarını azaltan antioksidanlar içerir. Meyve ve sebze tüketimi bazı dönemlerde sıkıntı yaratabilir.
Özellikle hamilelik döneminde anne adaylarının tüketmemesi gereken meyveler vardır. Bu meyveleri uzmanlar şu şekilde sıralamıştır.
- ELMA: Yüksek oranda elma tüketimi düşük bebeklik hırıltısı ile ilişkilendirilmiştir.
- NARENCİYE GURUBU: Gebelik döneminde aşırı narenciye tüketimi çocukluk çağında egzama olasılığını yükseltmektedir. Hamilelik anında rahim üzerinde olumsuz etkiye neden olduğu için narenciye tüketimini sınırlandırmak gerekir.
- ANANAS: Sağlıklı ve besleyici bir meyve olmasına karşın ananas gebelik döneminde anne adaylarına önerilmez. Serviksin yumuşamasına neden olarak erken doğumu tetikler. Çok fazla ananas yiyenlerde reflü, mide yanması ve ishale neden olur.
- ÜZÜM: Uzmanların yarısı üzüm tüketmeyi sakıncalı görmezken diğer bir yarısı gebelikte üzümden uzak durulması gerektiğini söylemektedir. Üzümler anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyecek ısı üretimine neden olur. Anne adayındaki hormon dengesizliğini arttırır. Üzümler kolay temizlenemez. Bu yüzden üzerinde zirai kalıntılar kalabilir. Bu kalıntılar fetüste sağlık komplikasyonlarına neden olur.
- PAPATYA: Papatya içinde yüksek oranda papain enzimi içerir. Bu da erken doğumu ve düşüğü tetikler. Olgunlaşmamış ya da yarı olgun papatya alerjenler içerdiği için anne adayında alerjiye nende olur. Papatya aynı zamanda rahim kasılmasını da tetikler.
- AĞAÇ KAVUNU: Acı kavun rahim içini tahriş eder. Erken doğum ve düşüğe neden olur. Vücutta emildiği zaman mide bulantısı, döküntülere, ishal ve karın ağrısına yol açar. Kavun yenmeden önce kabuğu iyice temizlenmeli, kesildiği zaman bekletilmeden tüketilmelidir.