Kimyasal Gebelik Nedir ?
Anne ve baba olacağını öğrenen ebeveynler gebelik testinin pozitif çıkması ile büyük bir heyecan ve sevinçle doğacak olan bebeklerini beklerler. Ancak gebelik testinin olumlu sonucundan bir süre sonra anne adayının adet olması kimyasal gebelik yaşadığınızı gösterebilir!
Peki, kimyasal gebelik nedir ve kimyasal gebelik nasıl belli olur?
Kimyasal gebelik durumu hamileliğin ilk dönemlerinde meydana gelen bir durumdur. Embriyonun sağlıklı bir şekilde oluşamamasından dolayı bebek oldukça erken bir zamanda düşebilir bu da tıp literatüründe kimyasal gebelik olarak bilinmektedir. Ayrıca ‘Sessiz düşük’ olarak da bilinen kimyasal gebelik anne adayının son adet günü tarihinden üç hafta sonra vücut sisteminde yer alan B-HCG isimli hormonun artması ile meydana gelen bir durumdur. Ayrıca bebeğin düşmesi ağrı ve kanama olmadan meydana geldiği için kimyasal gebelikler fark edilmez olabilir.
Kimyasal gebeliğin neden olur?
Kimyasal gebeliğin nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak anne ve babanın, yumurta ve spermlerinin bir araya gelmesi sırasında meydana gelen kusurlardan dolayı oluştuğu söylenmektedir. Ayrıca tiroit hastalığı ve oldukça olgun bir yaşta gebe kalan kadınlarda da sık rastlandığı bilinmektedir. Bununla birlikte radyasyona maruz kalan veya hamileliği olumsuz olarak etkileyebilecek ilaçların kullanımından dolayı da kimyasal gebeliğin meydana geldiği görülmektedir. Kimyasal gebelik ve düşük kanaması birbirine benzetilebilir ancak ikisinin de kanaması farklıdır. Kimyasal gebelikte adet rengi çok daha açık iken, düşük kanamasında ise daha koyu bir renk söz konusudur. Yani kimyasal gebelikte sağlıklı bir embriyonun gelişmemesi sonucunda anne adayının adet gününde meydana gelen kanamasına yakın bir kan vücuttan dışarı atılır. Bu yüzden çoğu kadın kimyasal gebelik yaşadığının farkında olmaz.
Kimyasal gebelik belirtileri nelerdir?
Kimyasal gebelik yaşadığınıza dair bir belirti tam olarak yoktur. Pozitif çıkan hamilelik testinden bir süre sonra gelen bu kan kimyasal gebelik yaşadığınızı da göstermez. Mide bulantısı ve yorgunluk kimyasal gebeliğin belirtileri olarak görülse de kesin bir belirti söylemek mümkün değildir. Anne adayının hamileliğinin 20. haftaya gelmesinden önce gerçekleşmesi ise çok daha yaygın bir durumdur.
Kimyasal hamileliğin nedenleri nedir?
Tam olarak bir kadının neden kimyasal hamilelik yaşadığı bilinmez. Embriyodan kaynaklı sorunlardan dolayı yaşanan bu durumun birkaç nedeni olarak şunlar belirtilmektedir:
- Rahim dışında olan implantasyon
- Hormonal bozukluklar
- İleri yaşta olmak
- Tiroid rahatsızlıklar
Kimyasal gebelik hiçbir zaman çocuk sahibi olamayacağınızı mı gösterir?
Birden fazla kimyasal gebelik tecrübesi yaşayan kadınlar genelde asla bir çocuk sahibi olamayacağının endişesini duymaktadır. Ancak anne olmak isteyen kadınların bu stresten uzak durmalar gerekmektedir. Çünkü kimyasal gebelik yaşayanların bir daha hamile kalmasında hiçbir sorun bulunmamaktadır. Bu durumun oluşmasındaki neden sağlıklı bir hamilelik döneminin geçişinde meydana gelmektedir. Kimyasal gebelik yaşayan birçok kadının daha sonrasında sağlıklı hamilelik geçirerek bebeklerini kucaklarına aldığı bilinmektedir. Eğer siz de bu tecrübeyi edinen bir anne adayı iseniz stresten uzak durun çünkü stres hamileliği engelleyen en büyük unsurdur. Fakat günümüzde birçok uzman kimyasal gebeliği birden fazla yaşayan çifte tüp bebek tedavisini önermektedir. Tüp bebekte annenin yumurtalıkları ve babanın spermleri laboratuar ortamında sorunsuz olarak birleştiği için başarı şansı daha yüksektir.
Kimyasal gebelik ve dış gebelik aynı şey midir?
Birçok kişi dış gebelik ve kimyasal gebeliği birbiri ile karıştırmaktadır. Eğer kimyasal gebelik söz konusu ise anne adayının gebelik hormonları olduğundan daha az görünmektedir. Fakat dış gebelik söz konusu olduğunda ise yumurta, anne adayının rahminin dışında bir yere yerleşmesi ise meydana gelmektedir ve bu durumun anne adayının hormonları ile bir ilgisi yoktur. Dış gebelik, kimyasal gebeliğe oranla risklidir çünkü fark edilmediği takdirde anne adayının ölümüyle sonuçlanabilir!