Polikistik Over Sendromu Olanlar Nasıl Beslenmeli?
Polikistik over sendromu kadınlarda sıklıkla rastlanan bir durumdur. Genel olarak adet düzensizliği ile kendini gösteren bir durum olmakla beraber beslenme şekli ve düzeni bu hastalığın tedavisinde büyük rol oynamaktadır.
Polikistik over sendromu olan kadınlar genel olarak hastalığının geç farkına varırlar. Adet düzensizliği ile karşılaşsalar bile tedavi için doktora başvurma olayına girişmezler. Ne zaman ki hamile kalmakta zorluk çekiyorlar o zaman doktora başvurarak Polikistik over sendromu oldukları anlaşılmaktadır. Polikistik over sendromu genellikle obezite ile beraber görülmektedir. Hastaların vereceği 5-10 kilo ile hastalık çözülebilmektedir.
Nasıl beslenilmeli?
- Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek ve karbonhidratlar tüketilmeli.
- Pirinçten ziyade bulgur tercih edilmeli.
- Beyaz şeker yerine doğan şeker içeren taze ve kuru meyveler tercih edilmeli.
- Ceviz, fındık, badem gibi faydalı atıştırmalıklar tercih edilmeli.
- Sebze ve meyve açısından zengin öğünler tercih edilmeli.
- Yoğurt ve sütün az yağlı olanları tercih edilmeli.
- Lifli gıdalar tercih edilmeli.
Egzersiz ve Polikistik over sendromu
Fazla kilo hamile kalmayı zorlaştıran bir etkendir. Vücut ağılığının 5-10 kilo civarının azalması ile yumurtlama fonksiyonları daha iyi ve sağlıklı çalışacağından gebe kalma ihtimali yükselir.
Fazla kilolardan kurtulmanın en etkili yolu ise egzersizlerdir. Diyeti egzersizler ile desteklemek daha etkili kilo vermeyi sağlamaktadır. Egzersiz ile bel çevresindeki yağların yakılması sağlanmakta ve Polikistik over sendromunun oluşumu engellenmektedir.
D vitamininin etkisi
D vitamini eksikliği genellikle diyabet ve fazla kilo ile ilişkili olmaktadır. Buda Polikistik over sendromu yaşanması açısından önemli sebeplerdir. Yapılan araştırmalar Polikistik over sendromu olan kadınların büyük bir kısmında D vitamini eksikliği olduğunu göstermektedir.
D vitamini eksikliğinin tedavisinde en büyük etken güneş ışığıdır. Gün içinde güneşte kalınan vakitlerin çoğaltılması, cildin yeterli oranda güneş ışığı alması gerekmektedir. Ayrıca protein bakımından zengin olan balık, süt, yoğurt, yumurta gibi gıdaların tüketimi de arttırılmalıdır.
Eğer doktor öneriyorsa D vitamini için takviye niteliğinde ilaçlar da kullanılabilir. Ancak doktora danışılmadan bu ilaçların kullanılması sakıncalıdır.