Suni Sancı Nedir? Hangi Durumlarda Sunci Sancı Verilir?
Hamileliğin en zor aşaması şüphesiz doğumdur. Normal doğum yapmayı düşünen annelerin karnında bebek eğer zamanını doldurmuş ise ve hala dünyaya gelmemekte de kararlı geriye tek bir çözüm yolu bıraktırıyor; o da anneye suni sancı vermektir. Tıp tarafından sunulan suni sancı sadece normal doğum yapacak olan annelere verilmektedir.
Peki, suni sancı nedir?
Suni sancı doğumu başlatmak için anne adayına verilmektedir. Eğer annenin doğumu kendiliğinden başlamadıysa uygulanan bu yöntemde oksitosin hormonu yer almaktadır. Rahim kasılmalarını arttırarak sancıların meydana gelmesini sağlayan oksitosin hormonu doğumu gerçekleştirmeyi desteklemektedir. Anne adayının yeterli miktarda oksitosin hormonu sağlamaması durumunda bu hormon enjeksiyon olarak belli zaman aralıklarında anne adayına verilmektedir. Bu hormon aslında beyinde yer alan hipofiz bezi tarafından salgılanmaktadır ve kasılma ve sancı yaratarak anne adayının rahminin ağzının açılmasına sebep olur.
Suni sancı verildikten sonra doğumun başlaması ne kadar sürer?
Normal doğumda oldukça etkili bir yöntem olan suni sancı günümüzde de hekimler tarafından kullanılan bir doğum başlatma seçeneğidir. Bu uygulama sırasında annenin, ailenin ve doğumu gerçekleştirecek olan ekibin sakin kalması gerekmektedir çünkü bazen anne adayına suni sancı verilmiş olmasına rağmen doğumun başlamadığı durumlar olmaktadır. Eğer anne adayına sekiz saat boyunca suni sancı verilmişse ve hala rahim ağzında bir değişiklik gözlemlenmiyorsa suni sancı yapılmamalı ve ara verilmelidir. Ayrıca tıp literatüründe buna başarısız indüksiyon denilmektedir. Anne adayında bu durum meydana gelmişse 12 saat boyunca suni sancı uygulamasına ara verilmeli ve sonrasında yeniden bu suni sancı uygulaması yapılabilir ya da sezaryen doğum yapılabilir.
Suni sancının verilmediği durumlar nelerdir?
Eğer anne adayı ikizlere gebe ise ya da daha önceden sezeryan yaptırmışsa, bebeğin eşi annenin rahim ağzını örtüyorsa bu durumlarda suni sancı uygulaması yapılmaz. Ayrıca bebeğin anne karnında yan durması, annenin doğum sırasında genital uçuk geçirmesi gibi problemler de suni sancı verilmesine engel olan durumlar arasında yer almaktadır.
Suni sancının yapıldığı durumlar nelerdir?
Eğer anne adayının rahminde enfeksiyon varsa, hamileliği 42. haftayı geçmişse, gebelik zehirlenmesi geçiriyorsa ya da suyu erken geliyorsa anne adayına suni sancı uygulaması yapılır.