Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Trafik ve Kirli Hava Kadınlarda Kısırlığa Neden Oluyor!

0 881

Araştırmalara göre trafiğin oldukça çok olduğu bölgelerde ikamet eden kadınlar kısırlık tehlikesi ile karşı karşıya. Bunun nedeni ise trafiğin oldukça yoğun olduğu bölgelerde hava kirliliğinin de yüksek olması ve bunun sonucunda da kadınların menopoza oldukça erken bir dönemde girmesi oluyor. Kadınların üreme problemleriyle daha sık karşılaşması da kirli havadan kaynaklanabiliyor. Her kadında bulunan yumurtaların sayımını ayarlayan ana hormonlar solunan kirli havadan dolayı bozuluyor.

Yapılan son araştırmalarda otomobillerden havaya yansıyan Nitrojen dioksit (NO2) gazı oldukça kötü etkilere sahiptir. Bu konuda ilk çalışmaları İtalya’daki araştırmacılar yaptı. Yumurtalıkların hücrelerinden salgılanan AMH seviyesini tam 1318 kadında test ettiler. AMH aynı zamanda tüp bebek gibi tedavilerde de test edilir ve bu seviyenin sonucunda gebeliğin başarı şansına bakılır. Ayrıca sigara kullanımın ve yaşın artışı ile de AMH seviyesi düşer ve annenin yumurtalıkları kötüleşir.

Amh değeri hava kirliliği nedeniyle düşebilir

AMH değerinin düşük olduğu kadınların ise trafiğin oldukça çok olduğu bölgelerde ikamet ettiği gözlemlendi. Çünkü testte seviyesi düşük çıkan 10 kadından 6’sı trafiğin ve havanın oldukça kirli olduğu yerlerde yaşadığını ortaya çıkarıyordu. Trafiğin az olduğu bölgelerde yaşayan 10 kadından 4’ten daha azı düşük seviyeye sahipti. Tıpa göre AMH değeri 25 yaşından sonra düşmeye başlamaktadır ancak son araştırmalara göre yaşa bakılmaksızın trafiğin ve hava kirliliğinin çok olduğu bölgelerde yaşayan kadınların AMH değerinin düşük olduğu gözlemlendi.

Bu konuda araştırma yapan Edinburg Üniversitesi Tıp Fakültesi de kirli havaya maruz kalan kadınların üreme zamanının azaldığını ortaya çıkarmıştır. Hava kirliliğinin oldukça yoğun olduğu bölgelerde yaşayan kadınların yumurtalıklarının üç kat daha azaldığı söylenildi.

Yarık dudak ve damak rahatsızlığı olabilir

Ayrıca hamilelik öncesinde anne adayının oldukça kirliliğin yoğun olduğu bölgelerde yaşaması nedeniyle bebeklerin yarık damak, yarık dudak gibi rahatsızlıklarla doğmasının daha çok olduğu gözlemlendi.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.