Gebelikle İlgili Güncel Bilgiler

Yeni Doğan Bebek Bakımı Püf Noktaları

0 864

Yeni doğan bebeğinizin evdeki ilk günlerinde beslenme, rahatlama ve diğer konularda gözetim altında tutulması gerekir. Yeni doğan bebek kavramı bebeğinizin ilk 40 gününü kapsar, bu açıdan aşağıdaki öneriler de bebeğinizin ilk 40 günü için bilmeniz gerekenleri içerir. Yeni doğan bebek bakımı püf noktaları size bu ilk zorlu günlerinizde yardımcı olacaktır.

Emzirme

Bebeğinizin ilk zamanlarda çok süt içmemesi ya da beslenme konusunda bari garipliklerin ortaya çıkması muhtemeldir, zamanla kendiliğinden geçecektir. Çoğu zaman altıncı haftadan itibaren bebeğinizin iştahı yerine gelir ve iyi beslendiğinden emin olabilirsiniz, ilk 40 gün içerisinde bebeğinizin iyi beslendiğini takip etmeniz ve vücudunu analiz etmeniz önemlidir.

Eğer bir iki günlük iştahsızlık söz konusuysa bu çoğu zaman endişe edilmesini gerektirmez, ancak iştahsızlık sürekli hale geldiyse ya da kızarıklık, dışkı renginde değişme, ateş vb. problemler de görünüyorsa doktorunuza başvurmanız gerekir. Yeni doğan bebeklerde iştahsızlık probleminin görülmesine neden olan ve en sık karşılaşılan sebepler büyümeye bağlı doğal semptomlar ve/veya bağırsak parazitidir.

Emzirme ile ilgili problemler ve annelerin en çok şikayet ettiği emzirirken göğüste çatlak ve yara oluşumu makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Uyku

Düşündüğünüzün aksine bebeğiniz uyurken çok sessiz olmanıza gerek yoktur. Rahminiz düşündüğünüzden çok daha gürültülüydü ve bebeğiniz rahminizde aylarca rahatlıkla uyuyabildi. Buna ek olarak bebeğinizi gürültülü ortamlarda dahi rahatlıkla uyuyabilecek şekilde alıştırmanız gelecekte kendisine büyük fayda sağlayacaktır. Gün geçtikçe şehir hayatından uzak ve sessiz yerlerde yaşama imkanı daralmakta, kişiler daha çok şehir merkezine çekilerek gürültülü ortamlarda yaşamak mecburiyetinde kalmaktadır.

Bu açıdan bebeğinizin henüz ilk günlerinde gürültülü ortamlara alışmaya başlaması gelecekte daha mutlu ve az stresli olmasını sağlayabilir.

Ağlayan Bebeği Rahatlatın

Bebeğiniz ağladığında onu rahatlatmanın en etkili ve doğal yolu kalp atışı ya da buna benzer bir ritimle bebeğinizi okşamaktır. Bu, bebeğinizin kendisini güvende hissetmesine yardımcı olacak ve kısa süre içerisinde toplanacaktır. Eğer işe yaramazsa sakinleştirici hareketler uygulayın ya da hafifçe sallayın. Yenidoğan bebekler ağlamaya başladıktan sonra emzirilmesi de bebeğinizin kısa süre içerisinde susmasını sağlayabilir.

Kendinizi İhmal Etmeyin

Bebeğinizin beslenmesi doğrudan size bağlı ve bu açıdan kendinizi ihmal etmemeniz de çok önemli. Bebeğinizin beslenme düzenini planlama işi birkaç gün sonra kendiliğinden çözülecektir. Bebeğinizi bir süre analiz edip ne zaman beslenme ihtiyacı hissettiğini saptadıktan sonra arada geçen sürede kendinizin de iyi beslendiğinden emin olmanız gerekir. Bu, gerek içecekler gerek yiyeceklerle kendinizi beslemeniz anlamına gelir.

Sağlıklı ve doğru şekilde beslendiğinizden, yorgun düşmediğinizden emin olun. En azından ilk 40 gün süresince çok yoğun ve yorucu geçecek olsa da elinizden geleni ardınıza koymayın.

Bebeğinizi Yemek Yerken Uyanık Tutun

Yeni doğan bebeklerde karşılaşılacak en ilginç olaylardan birisi de yemek yerken uyuya kalabilmesidir. Bu, istenmeyen bir şeydir ve bebeğiniz yemek yerken onu uyanık tuttuğunuzdan emin olmanız gerekir. Bunu yapmak için bebeğinize yemek yedirirken yanağına parmak uçlarınızla hafif masaj yapın ve uyanık olduğundan emin olun. Oldukça basit bir numara olan bu masaj tekniği bebeğinizin daha hızlı yemek yemesine de yardımcı olacaktır.

Bebeğiniz Babayla da Zaman Geçirmeli

Bebeğiniz, ilk 40 gün içerisinde sizin kadar babayla da zaman geçirmelidir. Babanın bebekle kuracağı bağ sizinkinden farklı olacaktır. Bu açıdan babanın da bebek tarafından kabullenilmesi için birlikte zaman geçirmeleri çok önemlidir. Babanın dokunuşuyla kendisini güvende hissetmeye başlayan bebeğiniz, ağlamaya başladığında sadece siz değil babanın da onu dokunuşuyla susturabilmesi, rahatlatabilmesi gerekir.

Bebeğiniz babayla yalnız kalmalıdır. Mutlaka etrafta olmadığınız zamanlarda sadece babanın bebekle ilgilenmesi sağlanmalıdır.

Beşik Konforu

Bebeğinizi uyutmak kadar uyumasına devam etmesini sağlamak da önemlidir. Bu açıdan dikkat etmeniz gereken en önemli faktörlerden birisi de beşiğin konforlu olduğundan emin olmaktır. Bebeğinizi uyuttuktan sonra beşikte uyanıyorsa beşiğin yeterince konforlu olup olmadığı konusunda düşünmek durumundasınız.

Bazı bebekler sıcağı severken bazıları soğuk ortamları sever. Bu açıdan bebeğinizi iyi analiz edin ve beşikteki ortamın istediği gibi olduğundan emin olun. Sıcağı seven bebeğinizi battaniye ile sarın, soğuk seven bebeğiyse daha rahat bırakın.

Bebeğinizin Yol Göstermesine İzin Verin

Eğer ilk defa ebeveyn olduysanız stresli olmanız oldukça anlaşılabilir bir durum, ancak bazen bebeğinizin de sizi yönlendirmesine izin vermeniz gerekir. Her şeyi araştırmış ya da biliyor olabilirsiniz fakat bebeğiniz için yapacağınız şeylere bebeğinizin tepkisini iyi analiz etmeniz gerekir. Herkes için iyi ya da herkes için sağlıklı diye bir genelleme yapılamaz, bu açıdan bebeğiniz için iyi olacağını düşündüğünüz şeyleri analiz edip denemeler yapmalı ve verdiği tepkilere göre devam edip etmeme kararı almalısınız.

Bebeğinize belirli bir zaman diliminde yemek yemeyi, aradaki saatlerde yemek yememeyi teşvik edecek çeşitli zamanlama sistemleriyle karşılaşabilirsiniz. Örneğin bunlar bazı çocuklar için iyi sonuçlar verirken bazı çocukların saatlerce ağlamasına neden olabilir. Dolayısıyla bir uygulama sırasında bebeğinizin bundan rahatsız olduğunu düşünürseniz bebeğinizi rahat ettirmeye odaklanın. Ayrıca doktorunuza danışmadan beslenme düzenini, uyku sıklığını ya da sıvı tüketimini değiştirmek gibi radikal hiçbir değişiklik yapmamaya özen gösterin.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.