Yeni doğan bebekte hıçkırık neden olur?
Annelik dünyanın en heyecan verici mucizelerinden biridir. Yeni anneler her gün çocuklarında değişik hareketler gözlemler ve bazı anlarda panikleyebilirler. Bu durumlardan birisi de yeni doğan bebekte hıçkırık olmasıdır. Doğumdan itibaren özellikle 1 yaşına kadar sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Hıçkırık korkulacak bir olay olmayıp, son derece olağan bir durumdur. Hıçkıran bir bebek için her şey yolunda ve sindirimi doğru çalışıyor demektir. Sindirim sistemine dahil olan organların fonksiyonlarını doğru şekilde yerine getirdiğine işaret eder. Bu bağlamda hıçkırığın en çok beslenmeden sonra ortaya çıktığını söyleyebiliriz.
Yeni doğan bebekte hıçkırık neden olur diye endişelenen anneler, bebeklerinin hıçkırığını bastırmak isteseler de durumu akışına bırakarak bir süre sonra geçeceğini gözlemleyebilirler. Geçmeyen hıçkırık nedenleri ve nasıl geçer gibi başlıklara göz atalım.
Hıçkırık Nasıl Olur?
Bebeklerde anne karnındayken dahi hıçkırık oluşmaktadır. Bebeklerin vücut gelişimini tamamlamasına yardımcı olan amniyon sıvısını yutmaları ile hıçkırık meydana gelir. Annenin beslenmesinden sonra karındaki bebekte de hıçkırık görülür. Korkulacak bir durum söz konusu değildir. Yeni doğan bebeklerde hıçkırığın meydana gelmesinde bazı etkenler bulunmaktadır.
- Bebeğin beslenmesi sonrasında midenin fazla dolması : Bebekler emzirirken genelde çok fazla hava yutmaktadırlar. Bu durum midesinde gaz yaratarak hıçkırmasına sebep olur.
- Aşırı beslenme ile mideye fazla yük binmesi
- Gazın tam olarak çıkarılamaması
- Alerji
- Hava yutması
- Ani ısı değişimleri : Bebeklerin vücut ısıları çok çabuk değişebilir. Eğer bebeğiniz soğukluk hissederse hıçkırmaya başlar.
- Stres, heyecan gibi ani duygu değişimleri yaşaması
Dikkat edildiği gibi hıçkırık, çoğunlukla sindirimdeki düzensizliklere bağlı olarak gelişmektedir. Hıçkırık neden uzun sürer sorusu sıklıkla akla gelmektedir. Midenin rahatlamasına bağlı olarak bir müddet sürmekte olup, endişe verici bir durum değildir.
Hıçkırık Nasıl Geçer?
Öncelikle bilinmelidir ki bebekler hıçkırmaktan dolayı hiçbir rahatsızlık duymazlar. Bebekler için son derece doğal olan bu davranış ebeveynleri endişeye sürükler. Hıçkırığın nasıl geçirilebileceği hakkında araştırmalar yapılır ve pek çok metot denenir. Annelerin içini rahatlatacak ve hıçkırığın daha çabuk geçmesini sağlayacak alternatif önerileri paylaşalım.
- Hıçkırığı geçirmek için her annenin en çok kullandığı yöntem bebeğini emzirmektir. Halen memede olan bebekler için kullanabileceğiniz bu yöntemde sadece birkaç damla emzirmeniz tavsiye edilir. Fazla beslemek daha da hıçkırık oluşmasına neden olabilir.
- Beslenmenin ardından başlayan hıçkırık gaz sancısına işaret edebilir. Bu nedenle tam olarak gaz çıkışının sağlanması için bebek kucakta dik konuma getirilmeli ve sırtı dikkatle sıvazlanmalıdır. Kalan gazın çıkması bebeği rahatlatacaktır.
- Süt verilemediği ya da etki etmediği durumlarda öncelikle birkaç damla su verilmesi önerilir. İşe yaramaması halinde doktorların en çok önerdiği ağza limon suyuna batırılmış parmağınızı sürmektir. Bebeklerin daha önce hiç tatmadığı ekşi tat ile ani bir etki yaratarak hıçkırık kesilmektedir.
- Anneleri en çok sıkıntıya sokan durum bebeğinin tam uykuya geçme aşamasında hıçkırmaya başlaması ve uykusunun bölünmesidir. Hıçkırık nasıl kesilir konusunda uygulanabilecek en iyi yöntem bebeğin yutkunmasını sağlamaktır. Bebeğin yutkunma işlevini yerine getirmesi sağlanırsa rahatça uykuya geçebilir.
Önerilen Yazı : Bebek Gaz Sancısı Kolik Nedir Nasıl Geçer?
Bebeklerde Hıçkırık Ne Kadar Sürer?
Bebeklerde hıçkırığın genel itibariyle tehlikeli ve korkulacak bir durum olmadığını söyleyebiliriz. Erişkinlerden farklı olarak bebeklerde makul bir durum olarak karşılanmalıdır. Hıçkırık genellikle birkaç dakika sürüp geçmektedir. Hıçkırığı geçirmek için denenmiş önerilerden faydalanarak sürenin kısalmasını sağlayabilirsiniz. 1 saatten fazla ve sürekli tekrar eden hıçkırıklar da kontrolü göz ardı etmemelisiniz. Özellikle beslenme zamanı ve uykuya geçiş haricinde de yaşanması durumunda dikkat edilmelidir. Bu denli uzun süren ve sık karşılaşılan bebek hıçkırığın da bir uzmana danışmakta fayda olacaktır. Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer kadınlar kulübü gibi paylaşım alanlarında tecrübeli kişilerin tavsiyelerinden de faydalanabilirsiniz.